Начало
НачалоЗелена аптекаСпанак / Spinacia oleracea
Спанак / Spinacia oleracea

Спанакът произхожда от Древна Персия. А два века пр.н.е. бил пренесен в Китай. Отглеждал се предимно в страните от Азия. В Средновековна Европа спанакът е пренесен от арабите. Той много се харесал на испанските монаси, които започнали да го отглеждат в манастирските градини и скоро се разпространил в повечето европейски страни.

И до този момент спанакът е широко разпространен в страните от Западна Европа, Америка, Китай, Япония. Листата му съдържат витамини С, В, А, Е, К, Р и даже D2. Той е богат на белтъчни вещества (съдържа около 10 незаменими аминокиселини), соли на желязото, фосфора, калий, калций, манган, мед, йод. Хлорофилът му е близък по химичен състав на хемоглобина на кръвта. Освен това съдържа фолиева киселина, която заедно с железните соли оказва благотворно действие при малокръвие. Високото съдържание на витамини в съчетание с разнообразни минерални вещества подобряват процесите на растеж и развитие на младия организъм. Обаче не се препоръчва употребата му при подагра, болести на бъбреците и черния дроб.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator