Начало
НачалоЗелена аптекаШушан / Anthriscus cerefolium
Шушан / Anthriscus cerefolium

Латинското му наименование е Anthriscus cerefolium.
Яркозелените му листа приличат на тези на морковите. Това не е учудващо – те са от едно семейство. Растението е с характерни сенници с малки сребристобели цветчета към края на много краткия му период на цъфтеж. За разлика от другите подправки, вирее на хладни, влажни и сенчести места. Коренищата са много дълги. Може да се отглежда и в саксии. Когато узрее, листата на цвят стават пурпурни, бронзови. Тогава те губят острия си вкус. Използвайте само зелените листа.

Младите листа хилядолетия наред се използват при приготвянето на пролетни лосиони. Традицията е въведена от древните гърци. Комбинацията от глухарче, кресон и шушан подсилва организма от недостига на витамини през зимата. Тези зелени растения с витамините, които съдържат, възстановяват организма. Дори и днес европейски фитотерапевти препоръчват този тоник. В Норвегия и Франция често се сервира като гарнитура към ястия. С него се поръсват салати, супи и задушено месо.

Както повечето билки, шушанът е полезен при лениви черва. Когато е като на чай, може да се използва за овлажняване на очите. Изсипете 1 ч.ч. вряла вода върху 1 с.л. прясно нарязан шушан и оставете да кисне около 20 минути. Захлупете с капак. Когато се охлади, намокрете малко памук и наложете върху затворени очи за около 10 минути. Действа ободряващо.

Растението се използва по Великден в определени райони в Европа: яде се като част от церемонията на Велики четвъртък. Шушанът се свързва с Възкресение Христово, защото ароматът му е подобен на този на смирната и защото ранните пъпки символизират възраждането.

Често служи като подправка за яйца, риба, пиле, леки сосове и заливки. Добре се комбинира със сирене. Шушанът е подходящ за храни като сьомга, пъстърва, пресни аспержи и моркови, салати. Мирисът му се губи лесно – или като се суши, или когато е на твърде топло място. Ето защо трябва да се добавя след като яденето вече е сготвено. Един от начините да се запази ароматът му е като се постави във винен оцет. Тъй като миризмата на подправката е много силна, съвсем малко количество е достатъчно като се добавя към храните. Ако се съхранява в найлонов плик и в хладилник, растението може да издържи до седмица.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator