Начало
НачалоЗелена аптекаБял трън / Silybum marianum
Бял трън / Silybum marianum

Латинското наименование на бял трън е Silybum marianum. Смята се, че тя предпазва черния дроб и подобрява неговата функция. Използва се основно за лечение на чернодробна цироза, хроничен хепатит (възпаление на черния дроб) и болести на жлъчката. Други твърдения за нейните целебни свойства сочат, че:
• Понижава нивата на холестерола.
• Намалява резистентността към инсулина при хора с диабет от втори тип, които имат и цироза.
• Ограничава растежа на туморните клетки при рак на гърдата, простатата и шийката на матката.

Под какви форми се използва
Белият трън е цъфтящо растение с ярковиолетови цветове. От семената (плода) му се извлича биологично активната съставка силимарин. От растението се приготвят капсули, съдържащи прах от семената или цялата билка, различни екстракти и настойки (силни чайове).

Научни изследвания
Проведени са някои изследвания на ефекта от белия трън върху чернодробните болести при хората, но засега не е планирано мащабно изпитание. Част от получените данни са доста обещаващи, но на този етап резултатите от изследванията са противоречиви.

В момента в САЩ се провежда втора фаза на изследване, чиято цел е да бъде постигнато по-добро разбиране на употребата на белия трън срещу хроничен хепатит С. Националният център по комплементарна и алтернативна медицина в сътрудничество с Националния институт по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания планират по-нататъшни проучвания на приложението му при хепатит С и неалкохолен стеатохепатит (чернодробна болест, възникваща при хора, които консумират малко или никакъв алкохол).

Белият трън се изследва и във връзка с потенциалното му приложение за предотвратяване на рака и лечение на усложнения при пациенти с ХИВ.
Странични ефекти

При клинични изпитания е установено, че белият трън има само малобройни странични ефекти. Понякога пациентите се оплакват от разхлабващ ефект, разстроен стомах, диария и подуване на корема.

Белият трън може да предизвика алергични реакции, най-често при хора с алергия към други растения от същото семейство (като якобов спореж, хризантема, невен и маргаритка).

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator