Начало
НачалоЗелена аптекаКоприва / Urtica Dioica
Коприва / Urtica Dioica

Парещата коприва - обичайно я наричат просто коприва, пареща коприва (защото има и непареща разновидност) или обикновена коприва. Латинското й название е "уртика диоика". В билколечението се използват главно нейните листа и коренището.

Парещата коприва намира приложение с диуретичните, прочистващи и антихистаминовите си свойства. Дава се на страдащи от сенна хрема, артрит, ревматизъм, анемия и при задържане на течности в организма. С екстракт от коренището се ограничават възпаленията и болките при уриниране, свързани с доброкачествените туморни образувания по простатната жлеза. Могат да се използват пресни листа (задушени във вода, за да се прекрати паренето), сухи листа, както и готови препарати във формата на капсули, таблетки, мехлеми, чайове и тинктури. Освен че пари, когато е прясно състояние, билката е известна с липсата на опасни странични ефекти от нейната употреба. Не са отбелязани и вредни синергични действия при едновременна употреба с лекарствени или други билкови средства.

Парещата коприва е добре дошла и на трапезата ни и се мери по популярност със спанака и другите видове “зеленина”. Ако при бране се опарите, наложете опареното място с листа от киселец, който обикновено расте наблизо.

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator