Начало
НачалоЗелена аптекаПелин, обикновен / Artemisia absinthium
Пелин, обикновен / Artemisia absinthium

Обикновеният пелин (Artemisia absinthium L.) е от сем. Asteraceae (Сложноцветни) и се среща по всички континенти. Растението притежава приятна миризма, която не може да се сбърка с друга. Култивира се лесно и не изисква никакви специални грижи.
Още от древността пелинът се радва на непрекъсната популярност като лечебно растение. Той се споменава още в 2000 г. Пр. Хр. Заради горчивият си вкус обаче се счита като символ на страдание и болести. Абсентът или ликьорът от пелин е предизвиквал в миналото редица тежки отравяния, поради което варенето му е било забранено в Германия. Още Авицена е използвал растението за възбуждането на апетита, а школата в Салерно - за предотвратяване на морската болест. Наричат растението приятел на стомаха (ventricula amicus).

Разпространение: Расте по тревисти и каменливи места, из храсталаци, из градини, необработваеми места и развалини. Разпространено е в цялата страна, от низини до места с 1600 м надморска височина. Отглежда се и като градинско растение.

Описание: Многогодишно тревисто растение или полухраст с вдървенели в основата стъбла, с характерна силна миризма и силно горчив вкус. Стъблата са прави, до 1,5 м високи, разклонени. Долните листа са разположени на дръжки, тройно перести, горните – са с къси дръжки или приседнали. Цветните кошнички са многоцветни, дребни 3 - 4 мм в диаметър, многобройни, събрани в наведени метлици в пазвите на горните стъблени листа. Формират сложна увиснали метлица. Цветовете са тръбести, златистожълти.

Използваема част: Надземната по време на цъфтеж.

Химичен състав: Етерично масло (0,5-2%) (съдържа феландрен, хамазулен, туйон, цинеол, сесквитерпени), горчиви сесквитерпенови лактони (абсинтин, анабсинтин, прохамазуленоген и др.). Листата съдържат флавона артемизин.

Време на цъфтеж: През юли-октомври. Бере се май-юни. За да се запази аромата му, растението трябва да се суши на сянка.

Лечебно действие: Апетитовъзбуждащо, стимулиращо храносмилането.

Приложение: Горчивите съставки дразнят окончанията на вкусовите нерви в устната кухина и рефлекторно засилват секреторната функция на стомашно-чревния тракт. Засилва се секрецията на стомашният сок, панкреатичният сок и жлъчката. Етеричното масло има пряко действие върху стомашната лигавица. В големи дози стръковете от пелин отначало възбуждат, а след това потискат централната нервна система. Има и спазмолитично действие. Научните изследвания са доказали, че растението има тонизиращо, апетитовъзбуждащо, стимулиращо храносмилането, противоглистно и диуретично действие. Затова се прилага при стомашно-чревна атония, гастрит, липса на апетит, при анемия, аскаридоза. Прилага се и като холеретично средство, както и при лечение на възпаление на горните дихателни пътища, а в унгвенти - като ревулзивно средство. Етеричното масло е конвусивна отрова и затова неговото приложение е ограничено.

Внимание: Да се внимава с употребата, защото предозирането му може да даде изменение в електролитният баланс на организма и да причини тежки спазми. Продължителното му прилагане не е препоръчително. Пелинът не се употребява по време на бременност, кърмене и стомашна-чревни язви.

Начин на приготвяне и употреба: Като апетитовъзбуждащо и стимулиращо храносмилането средство, при метеоризъм, лош дъх в устата и др. се прилага в запарки, чайове, в състава на препаратите артемизол, асгохолин и др.

Торбичка с пелин поставена под възглавницата прогонва безсънието.


Доц. Стефка ИВАНЧЕВА, фитотерапевт
източник:
в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator