Начало
НачалоЗелена аптекаТеменуга / Viola odorata / Viola tricolor
Теменуга / Viola odorata / Viola tricolor

Миризливата горската теменуга (Viola odorata L.s.l.) е от сем. Теменугови. Расте из просветлени широколистни гори и храсталаци, предимно из доловете. В равнините се среща докъм 1000 м надморска височина. Това цвете е характерно в цяла Европа (без крайните северни части).

Описание: Многогодишно тревисто растение с дебело разклонено стъбло и 15-25 см дълги надземни вкореняващи се издънки. Листата са събрани в приосновна розетка на дълги дръжки, закръглено бъбрековидни или закръглени до яйцевидни форма със сърцевидна основа. Цветовете са на дълги дръжки. Рядко са единични, на коренище се разполагат 15-20 цвята. Венчелистчетата са тъмно- до светловиолетови или сини, в основата белезникави, рядко бели. Плодът е кутийка с многобройни семена.

Използваемата част е коренището с корените, надземната част и цветовете.

Химичен състав: Коренището с корените съдържа сапонини, горчиво вещество, около 0,04%, етерично масло с метилов етер на салициловата киселина.
Надземната част съдържа сапонин, етерично масло с виолотозид (метилов естер на салициловата киселина), слуз, одоратин - вещество, понижаващо кръвното налягане. В миризливата теменуга, растяща в България, не се откриват алкалоиди. Цветовете съдържат 0,03% етерично масло с метолв етер на салициловата киселина, a- и b-ирон, a- и b-йонин (еднопръстенни ненаситени кетони с теменужна миризма), виолорутин, цианин (синьо оцветено багрило) киселини, слуз, захар.

Време на цъфтеж: Цъфти март-април.

Лечебно действие: Отхрачващо, слабо диуретично

Приложение: В народната медицина теменугата се използва при коклюш, както и при някои сърдечни заболявания, придружени с оточни състояния. Проведени са експериментални и клинични проучвания на горската теменуга, въз основа на което тя е намерила широко приложение за лечение на заболяванията на дихателната система. При тях билката оказва омекчаващо лигавицата и отхрачващо действие. Притежава известно антисептично, а от там и противовъзпалително действие. Някои автори са установили, че теменугата има и слабо хипно-седативно действие. Външно се употребява при различни дерматити.

Начин на приготвяне и употреба:
Две супени лъжици суха оситнена дрога се заливат с 400 мл гореща вода, престоява около 2 часа, след което се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

Трицветна теменуга (Viola tricolor L.s.l.) се нарича също мушанка, шарена теменуга

Разпространение: Расте из тревисти места, ливади, храсталаци, из ниви и градини. Открива се из цялата страна, предимно в равнините и предпланините докъм 1000 (1800) м надморска височина. Среща се в цяла Европа.
У нас растат и близки видове (V. arvensis Murr - V. kitaibeliana Schult.) с бледожълти или белезникави венчелистчета.

Описание: Двугодишно или едногодишно тревисто растение. Стъблото е високо 10-40 см, изправено или възходящо, често от основата разклонено. Листата са широко яйцевидни до яйцевидно ланцетни, елиптични или горните до продълговато ланцетни. Цветовете са единични в пазвите на средните и горните листа.

Използваемата част е надземната.

Химичен състав: Трицветната теменуга съдържа сапонин, виолакверцетрин (рутин), скопарин, сапонарин и сапонаретин (флавон-С-глюкозиди), виолатин (флавон-С-диглюкозид), кверцетин, виоланин (антоцианов глюкозид с агликон делфинидин, свързан с глюкоза, рамноза и р-оксиканелена киселина), етерично масло с метилов естер на салицилова киселина, до 40% каротиноиди със специфичен виолаксантин (диепоксид на зеаксантин), витамин С, слузести полизахариди, танини. В растящата в България трицветна теменуга отсъстват алкалоидите.

Време на цъфтеж: Цъфти май-септември.

Лечебно действие: Отхрачващо, диуретично, дерматикум.

Приложение: В народната медицина растението се използва при атеросклероза, което може да бъде свързано с наличието на рутин и витамин С. Предписва се при ревматизъм и подагра. Ефектът при тези заболяване се обяснява с високото му съдържание на салицилати. Наличието на салицилова киселина обуславя използването й при различни кожни заболявания и особено при пиодермии и инфектирани рани. При поемане на по-големи количества може да предизвика повръщане.

Начин на приготвяне и употреба: 12 г от растението се заливат с 200 г вода и се варят в продължение на 15 мин, след което се оставя да кисне 45 мин, прецежда се и се добавя вода до 200 г. От течността се взима по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

 


Доц. Стефка ИВАНЧЕВА, фитотерапевт
източник:
в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator