Начало
НачалоЗелена аптекаМака / Lepidium peruvianum chacon
Мака / Lepidium peruvianum chacon

Коренът от перуанското растение Мака, Lepidium peruvianum chacon, е необикновена билка, използвана в древността от царете на инките, по-късно, след завладяването от испанците - в испанския кралски двор, а днес постепенно добива известност и завладява целия свят.

Това, което я прави необикновена, е нейният подмладяващ и обновяващ ефект върху жлезите с вътрешна секреция. По-специално тя стимулира хипофизно-хипоталамусната ос в мозъка, като резултатът е увеличаване производството на хормони от яйчниците, тестисите, надбъбречната жлеза, панкреаса, щитовидната жлеза и т.н. Сама по себе си билката няма хормонално действие.

Увеличавайки нивата на изброените хормони, тя не предизвиква негативни реакции, каквито се получават при хормонозаместващата терапия (ХЗТ). При жените в менопаузата, вземащи изкуствени естроген и прогестерон в рамките на ХЗТ, половите жлези се свиват и прекъсват дейността си, атрофират. Маката, стимулирайки хипофизата, кара жлезите да увеличат производството на собствените естествени хормони.

Затова жените по време или след менопаузата е по-правилно да вземат мака. Тя помага дори и след хистеректомия (оперативно отстраняване на матката). Тези, които я вземат, по-рядко чувстват умора и стрес, имат повече енергия, по-плътни кости, нямат горещи вълни и нощни изпотявания.

Към благотворните въздействия спадат и: емоционална уравновесеност, увеличено вагинално овлажняване, бистър ум, повишено либидо, намалено желание за сладки храни, младежки вид на кожата.

Ползите за мъжете не са по-малко: засилена ерекция, увеличено либидо, повече енергия и издържливост, по-голяма мускулна маса. При това ефектът настъпва много бързо - след 4-7 дни.

Дозировка:
Преди всичко не трябва да забравяме, че мака е храна. Наред с картофите тя е основно препитание на перуанците, живеещи на 4000 м надморска височина. Консумират я по няколко начина: сготвена - нарича се мацамора и една купа съдържа около 100-120 г мака, като напитка (1 чаша съдържа 5 г мака) или дъвчат корените й (те са грудкови и в този случай приемът е най-малко 30 г).

Повечето продукти на пазара съдържат около 500 мг смляна, изсушена мака в една капсула. Като дневен прием се препоръчват 3-6 капсули, а в някои случаи - до 10.

Внимание: Мъже с рак на простатата и жени с рак на гърдата или друг хормонално обусловен рак не трябва да вземат мака.

 



източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator