Начало
НачалоЗелена аптекаГорчиво алое / Aloe ferox
Горчиво алое / Aloe ferox

Алое ферокс (Aloe ferox) или "горчивото" алое, расте в източните части на Южна Африка. Месестите му сивозелени, неопадащи листа са в основата на единично стъбло. От май до август на върха на стъблото има красиво съцветие от ярко червени или оранжеви цветчета.

Медицинско приложение: горчивият жълт сок, който се извлича от листата (точно под повърхността им) се изсушава по древен метод. Образуват се тъмнокафяви парчета, подобни на твърда смола, известни в търговската мрежа като "алое на бучки" или "кейп алое". Този продукт не трябва да се бърка с "алое гел", който се получава от вътрешната месеста част на листата. Гелът е водниста смес от пектинови субстанции, аминокиселини, минерали, микроелементи, органични киселини и др. Използва се в лечебните продукти за коса и кожа. Смолата от алое (бучките) е широко разпространено слабително лечебно средство. По-голяма част от годишната продукция в ЮАР се изнася в чужбина. Популярната "шведска горчивка" съдържа кейп алое. Използва се и в народната медицина както за хора, така и за животни. Листата или корените, сварени във вода, се използват като слабително средство, а също при артрит, екзема, конюнктивит, високо кръвно и стрес. Пресен сок от листата на няколко вида алое се прилага външно при кожни раздразнения, синини и изгаряния.
Изсушените листа на Алое марлотии са популярни при смесите да смъркане.

Дозировка: малка бучка кристал от кейп алое, около две главички на кибритена клечка, се вземат вътрешно като слабително. Не трябва да се използва по време на бременност. Половината от тази доза се взема при артрит. При конюнктивит и синузит се капят директно капки от пресния сок. Активни съставки: главната пургативна съставка е С-глюкозид алоин (барбалоин). Съдържанието на алоин варира между 8,5 и 32%, но за износ се изискват минимум 18%. Алоинът е сам по себе си не е пургатив, но в дебелото черво, под въздействие на бактериални ензими, се образува алое-емодин антрон, който предизвиква слабителното действие. Свойството на гела да лекува рани се дължи на гликопротеините и на овлажняващите му, изолиращи и защитни ефекти.

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator