Начало
НачалоЗелена аптекаБушменски отровен храст / Acokanthera oppositifolia
Бушменски отровен храст / Acokanthera oppositifolia

Акокантера опозитифолия (Acokanthera oppositifolia) расте в източните и северни части на Южна Африка, Мозамбик, Танзания, Кения. Вирее при различни условия - както в гъсти гори, така и в саваната, главно по каменливи терени. Видовете от рода Акокантера са известни най-вече като източник на изключително силна отрова за стрели.

Ботаническо описание: вечнозелен храст или малко дръвче. Листата му са кожести, лъскаво зелени. Цветовете са бели, ароматни и се появяват в съцветия почти през цялата година. Плодчетата са 10-15 мм, приличат на джанки и когато узреят са тъмночервени.

Медицинско приложение: изсушените листа и/или корени се използват за лечение на главоболие или при ухапване от змия. Слаба запарка от листата се пие при стомашни болки. Използва се също при зъбобол, настинки, антракс и глисти.

Приготвяне и дозировка: Листата се изсушават, стриват и смъркат. Или се накисват във вода и течността се използва като спрей за нос. За змийска противоотрова, листа и корени се стриват и се слагат или директно на ухапаното място или под формата на мехлем.

Активни съставки: силната токсичност на растението се дължи на няколко гликозида, главно аковенозид А, по-малко количество аколонгифлорозид К. Сред няколкото други съставки е веществото оуабаин - прочутата отрова за стрели от източно-африканското растение Акокантера шимпери.

Фармакологични ефекти:  токсичност, аналгетик, деконгестив. Оуабаин (строфантин-G) е използван като инжекция при конгестивна сърдечна недостатъчност.

Внимамие: Извънредно отровен!

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com  

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator