Начало
НачалоЗелена аптекаСиня лилия / Agapanthus africanus
Синя лилия / Agapanthus africanus

Агапантус африканус (Agapanthus africanus), както показва името, расте в източните части на Южна Африка. Красивите сини цветя са диворастящи и се срещат в повечето градини, затова точният им произход не може да се установи. Имат дебели грудкови корени и тесни, дълги до 40 см листа. На върха на стъблото са гъстите съцветия от сини цветове.

Медицинско приложение: използват се корените и ризомите. От Agapanthus africanus и други видове от рода Agapanthus се приготвя популярна в Африка отвара, която се дава орално или ректално като лекарство преди и след раждане на майката, а също и на бебето веднага след раждането. Действа леко слабително, улеснява тежко раждане и осигурява изхвърлянето на плацентата. Отвара от ризомите и корените се взема самостоятелно или в комбинация с други растения. Понякога растението се отглежда във вода, и тази вода се използва сутрин и вечер от четвъртия до петия месец на бременността.

Активни съставки: от ризомите са изолирани няколко сапонина и сапогенина от типа фуростан и спиростан. Типичен пример е веществото агапантагенин, което се съдържа само в А.африканус и други видове на този род.

Фармакологични ефекти: през последните години бяха открити многобройни биологични ефекти и действия на сапонините, включително противовъзпалителни, против отоци, против кашлица и имунорегулиращи свойства. Конкретните ефекти на Agapanthus africanus не са изучавани, но предварителни тестове на суров извлек установиха тонизиращо матката действие.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator