Начало
НачалоЗелена аптекаКлюква / Oxycoccus quadripetalus
Клюква / Oxycoccus quadripetalus

Латинското име на тази билка е Oxycoccus quadripetalus. По-известното наименование е малка червена боровинка (Vaccinium oxycoccus или small Cranberry).

Стеблата на клюквата са прави и по дължина на земята. Нямат бодли и на цвят са червеникаво виолетови. Листата са разположени по дължината на стъблото, около цветовете на растението, които са бели или червени. Употребява се извлеченият сок от червените плодчета.

Клюквата е разпространена в Европа, Азия и Северна Америка. Тя е ценен хранителен продукт. Древните римляни са наричали плодовете “топчета, заредени с жизнена енергия”. Тя има много широк терапевтичен диапазон, в частност оказва антискорбутно, антисептично противовъзпалително, хипотензивно и антисклеротично действие, влияе на водно-солевия обмен, стимулира дейността на задстомашната жлеза, проявява хемостатичен ефект, действа пагубно на холерния вибрион.

Сред народа се смята за антираково средство. Полезно е плодовете на клюквата да се употребяват при повишено артериално налягане, възпалителни заболявания на пикочния мехур, хипо- и авитаминоза С. Още по-големи са възможностите на пресния сок от клюква: премахва жаждата при малария, облекчава състоянието при ангина, грип, кашлица, пикочнокаменна болест и възпаление на пикочопроводите, заболявания на стомаха и черния дроб.

Външно, под формата на компреси и мехлеми е полезен при повърхностни изгаряния, гнойни рани, лишеи, кожна еритема, псориазис, суха екзема, възпалителни поражения на женските полови органи. Използва се като антипаразитно средство в борбата с въшките и гнидите: със сок се мажат косата и кожата на главата. Сокът се използва като ефективно витаминозно средство при болки в стомаха, черния дроб и някои инфекциозни заболявания при децата.

Сок с мед и лимон
В 200 г сок от клюква се добавя 1 с. л. мед, сокът от 1 лимон и се разбърква. Приема се при сърдечно-съдови заболявания 2 пъти дневно по 100 мл.

Напитка с мед
В чаша преварена вода се добавят 3 с. л. сок от клюква, 1 с. л. мед и внимателно се разбърква. Приема се при трескави състояния 3 пъти дневно по 100 мл преди ядене.

Мехлем от плодовете
50 мл пресен сок се смесва с 200 г вазелин и внимателно се обърква. Използва се външно при сърбеж по кожата, свръхизпотяване, гнойни огнища на възпаление.

Внимание: Клюквата е противопоказана при заболявания на жлъчните пътища, язвена болест на стомаха, хиперацидни гастрити и запек.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator