Начало
НачалоЗелена аптекаКонски кестен / Aesculus hippocastanum
Конски кестен / Aesculus hippocastanum

Конският кестен е от сем. Hippocaestanaceae. Смята се, че някои екземпляри са на възраст 2000 години. Дебелият мощен ствол, големите длановидни перести листа и конусовидните изправени гроздови съцветия са толкова характерни за това дърво, че то не може да се сгреши с друго.

Расте из влажните долове край реките, широко култивирано е в градини и паркове. Декоративно се среща на много места в Централна и Западна Европа.
Височината на дървото достига 25-30 метра, с широко гъстооблистена корона.

Листата са дланевидни, с назъбени дръжки и дълги дръжки. Цветовете са бели, събрани в изправени, дълги 15-20 см конусовидни съцветия.

Използваемата част са цветовете, кората, семената-плодове и листата. Цветовете се берат през май-април, кората през пролетта, а кестените през есента.

Печените конски кестени помагат при заболявания на вените, а сварената кора от дървото – при храносмилателни смущения. По-рано цветовете се използвали успешно при хемороиди и женски болести. Шепа цветове се размачквали и се пускали в пълната с вода вана, като се оставят да престоят една нощ.

Същата лечебна сила притежават и смлените кестени. Кестеновото брашно, разбъркано с вода, е чудесен пластир при подагра и ревматизъм. Екстрактите от конски кестени помагат при разширени или възпалени вени и нарушения в кръвообращението, но също и при навяхване, контузии и подкожни кръвоизливи.

За поддържане на кожата се правят маски с кестеново брашно.
Спиртно-воден извлек (тинктура) от растението се приготвя като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват половин литър 150 градуса ракия или водка. От получената тинктура се пият 30-40 капки, 3-4 пъти на ден в продължение на няколко седмици. Тази тинктура може да се прилага и за външно приложение.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator