Начало
НачалоЗелена аптекаПерила / Perilla frutescens
Перила / Perilla frutescens

Многогодишното растение Перила (Perilla frutescens) се отглежда широко в Китай, Индия, Япония и други азиатски страни за храна и лекарство. Около 1800 г. е пренесена в Европа и Америка, където бързо се разпространява по поляните, пасищата и край пътищата. Не е претенциозна и отглеждането й е лесно (стига да е на слънце и добре дренирана почва). При това е красива украса за всеки двор и привлича пеперудите. Стъблата са с квадратно сечение, тъмночервени, разклонени и високи до 1 м.

Цялото растение е много хранително, богато на витамини и минерали, а един от алдехидните изомери, открити в Перила, е 2000 пъти по-сладък от захарта.
Листата имат приятен сладникав вкус. Те са големи (до 15 см), тъмнозелени на пурпурни петна, мъхести, с къдрави краища. Използват се за подправка, варят се на супа и се пържат. Подходящи са за гарнитура към риба, ориз. Накълцани и смесени с джинджифил се прибавят към традиционните китайски пържени ястия.

От семената се получава масло за готвене, което е много хранително. В САЩ есенциалното масло се използва за ароматизиране на бонбони и сосове, както и продукти в стоматологията.

Перилата има редица научно доказани лечебни свойства. В източната медицина от векове се използва при астма, висока температура, кашлица, като противоотрова, антимикробно и антисептично средство, за подобряване на храносмилането и като тоник. Съвременните учени са изолирали от растението апигенин, аскорбинова киселина, бета-каротин, цитрал, лимонин, лутеолин, кверцетин и много други. Богато е и на антоцианини и флавони, които се използват като безвредни оцветители за храни и антиоксиданти. Запарката помага при лечение на астма, алергични реакции (особено към морски храни) настинки, кашлица и белодробни заболявания, запек, повръщане, хранителни отравяния и др.

Японски, китайски и финландски учени разработиха едно ново приложение на перила: екстракт от листата като помощно средство за лекуване на алергии. Този екстракт, под името Алермин, се използва във Финландия от 1993 г. и отзивите са много положителни: алергичните симптоми намаляват и качеството на живот се подобрява.

В Хелзинки беше проведено изследване сред жени и мъже, всички алергични към полен (цветен прашец), а някои и към храни или домашни любимци. През пролетта симптомите се проявявали при всички, а 40% страдали от симптоми през цялата година. 30% от участниците оценили екстракта като високо ефикасен, 35% като ефикасен, 20% слабо ефикасен, а при 15% нямало ефект.

Въпреки че точният механизъм на лечебното действие на Перила при алергии не е напълно разяснено, нови изследвания на различните фитохимикали и тяхното фармакологично действие обясняват някои качества на Перилата:

  1. ТНФ (туморно-некрозен фактор). Перила инхибира производството на ТНФ, който играе важна роля при контролиране на алергичните реакции.
  2. Повече от 10 активни съставки от листата на Перила участват в инхибирането на ТНФ.
  3. Концентрацията на ТНФ в плазмата е повишена при атопичен дерматит. Установена е и зависимост между концентрацията на ТНФ и тази на хистамин при атопичен дерматит. Това обяснява ефикасността на екстракта.
  4. Екстрактът, който съдържа активни вещества с молекулно тегло над 10 000, инхибира производството на IgЕ-антитела, което е полезно при някои видове алергии.

 



източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator