Начало
НачалоЗелена аптекаКудзу
Кудзу

Една от растителните дроги, позната от столетия в китайската народна медицина, но също и в Япония и през последните години в много други страни, е Кудзу-корен. В ботаниката растението е познато под латинското название Pueraria (по името на швейцарския специалист М.Н. Пуерариа). То е многогодишно, пълзящо и увивно, бързо растящо, разпространено е също в югоизточните райони на САЩ, където се използва за стабилизиране на ронливи и подложени на ерозия почви и склонове. В посочените страни се използва като храна и фураж на едър рогат добитък. В Китай се използва и в текстилната промишленост.

В алтернативната китайска лечебна медицина се използва при интоксикация с алкохол и за намаляване на желанието да се консумират алкохолни продукти. Освен това се препоръчва при главоболие, обриви по кожата, диария, ангина пекторис, високо кръвно налягане, умерена треска и др. В зависимост от почвата, на която расте, кудзу-коренът може да съдържа изофлавони до 12%.
В Китай освен като медицинско средство за въздействие на организма при определени заболявания или оплаквания се използва и в китайската кухня при приготвяне на сосове, супи, кейкове.

В научната литература (САЩ) са публикувани няколко изследвания, които проучват въздействието на екстракти от растението върху опитни животни. В изследване на Харвардския медицински център се доказва при пациенти, консумиращи алкохол, че по време на изследването употребата на препарат от цветовете на растението намалява желанието за консумация на алкохол, в случая на бира.

Някои производствени фирми предлагат хранителни добавки под формата на капсули - самостоятелно или в комбинация с мляко от магарешки трън.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator