Начало
НачалоЗелена аптекаЛен / Linum usitatissimum
Лен / Linum usitatissimum

Ленът (Linum usitatissimum) се отглежда в цял свят и първоначалният му произход не е известен. На височина растението достига 1,5 м, има малки листа и небесносини цветчета. Медицински се използват семената и полученото от тях масло.

Действие и състав. Семената са особено богати на мазнини, слузести и баластни вещества. Освен това съдържат протеини, витамини и гликоза. В обвивката им има слузести вещества, които поемат вода и водят до увеличаване съдържанието на червата. Разтягането дразни чревната стена и предизвиква рефлекс за изпразване на червата. При употреба на счукани семена се освобождават масла, които действат като допълнително хлъзгащо средство. Слузестите вещества облекчават раздразнената от възпаления чревна и стомашна лигавица и я предпазват. Баластните вещества съдържат лигнани, за които се предполага, че оказват защитно действие спрямо рак на червата и на гърдата. Ненаситените мастни киселини може да оказват понижаващо холестерола действие.

Приложение:
• при запек
• при пациенти, които поради злоупотреба с други слабителни имат увредени черва,
• при раздразнени черва и възпаления на чревната и стомашна лигавица
• при локални кожни възпаления.

Дозировка: При вътрешно приемане не трябва да се надвишава дневна доза от 45 г. Като слабително средство: 2-3 пъти дневно 1 с.л. ленено семе, цяло или счукано (не смляно) се взема с една чаша вода. Препоръчва се след това да се изпие още една чаша вода.

При възпаления на лигавицата: 2-3 пъти дневно 1 с.л. ленено семе, цяло или счукано (не смляно) се остава да набъбне в чаша вода и се изпива. Препоръчва се след това да се изпие още една чаша вода.

Компреси при кожни възпаления: 30-50 г ленено семе се разбърква с вряла вода на каша, която се слага върху парче плат и се прави влажно-топъл компрес на засегнатото място, два пъти дневно. Дрогата трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Допълнителни указания: Ако се спазва дозата и количеството вода, не се наблюдават странични явления. Но когато лененото семе не се взема с достатъчно течност, може да се получи преждевременно набъбване и оттам запушване на гърлото или хранопровода с опасност от задушаване. При болки в областта на гърдите, повръщане, затруднено гълтане или дишане след употреба на ленено семе, трябва незабавно да се потърси лекар.

Не трябва да се използвленено семе: при остри чревни заболявания, примерно болест на Крон или улцерозен колит; при стесняване на хранопровода или входа на стомаха, при кожни болести с признаци на инфекция (воднисти рани и загнояване); при деца под 6 г. Деца под 12 г., поради липса на опит в тази насока, не бива да вземат ленено семе при стомашно-чревни възпаления.
Лененото семе се взема поне 1 ч. преди или след други медикаменти, за да не се намали тяхното действие.

Внимание:
лененото семе съдържа между 0,1 и 1,5% цианид, който се освобождава от цианогенните гликозиди и при високи дози може да предизвика цианидово отравяне. Не трябва да се забравя и значителната му хранителна стойност от 470 ккал на 100 г.

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator