Начало
НачалоЗелена аптекаБреза
Бреза

Брезовите листа, които се използват за лечение, са от два вида бреза (Betula pendula и Betula pubescens) и техните кръстоски. И двата вида са плачеща бреза и се срещат естествено в умерения климатичен пояс на Европа. Особено богати на активни вещества са младите листа.

Действие и състав. Листата са подходящи за бъбречната тъкан, защото тя ги понася особено добре. Съдържат флавоноиди, които повишават проходимостта на пикочните пътища и количеството на урината, което води до увеличено изхвърляне на вода. Важно е успоредно да се осигурява достатъчен прием на течности. Другите съставки, които вероятно също участват в търсения ефект, са етерични масла, сапонини, фенилвъглеродна киселина и танини.
Екстракти с брезови листа се използват във води за коса и помагат срещу косопад и пърхот. Получаваната от брезовата кора смола понякога се добавя към мехлеми за специфични кожни болести.

Приложение:

  •  За промивка при бактериални и възпалителни заболявания на пикочните пътища и при пясък в бъбреците.
  • Като допълнително средство при ревматизъм
  • Като диуретик за отводняване, но действат само пикочогонно. Тоест увеличава се количеството на урината, но отоците (събиране на вода в тъканите) не се повлияват.

Дозировка. Използват се под формата на чай, прясно изцеден сок, таблетки и дражета. Важно е на ден да се изпиват минимум 2 л течности, които са съществена част от прочистващата терапия. Съвсем младите листа може да се прибавят към салатите.

Чай: 1 с.л. (2-3 г) брезови листа се заливат с чаша вряща вода и се запарват 10-15 мин. Пие се 3-4 пъти на ден между храненията.
Дрогата трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

В много редки случаи може да се получат алергични реакции като сърбежи и зачервяване на кожата. Билката не трябва да се използва при свръхчувствителност към цветния прашец на брезата и при отоци, дължащи се на сърдечносъдови и бъбречни болести.

Брезов сок:
През пролетта, когато природата оживява, в гората започва плачът на брезите, т.е. изтичането на брезовия сок. Това става в периода на бурно сокодвижение и продължава само 7-12 дни в годината. Трудно е да се удържи човек и да не опита брезовия сок.

Той е богат на необходимите за организма захари, органични киселини, ферменти, соли на калция, магнезия, желязото, микроелементи. Препоръчват го при авитаминоза, болести на кръвта, ставите, кожата, ангина, бронхит, пневмония и други заболявания на дихателните органи. Брезовият сок притежава кръвотворно действие и също така способства за бързото очистване на организма от вредните вещества и разтварянето на фосфатни и карбонатни пикочни камъни. Той е прекрасно отхрачващо, жлъчогонно, пикочогонно, противовъзпалително, ранозаздравяващо и общоукрепващо средство.

Брезовият сок стимулира обмяната на веществата. Той е много ценен при заболявания, предизвикани от нарушения на обменните процеси в организма, включително екологичния заболявания.

В свеж и консервиран вид брезовият сок се приема като пикочогонно средство. Пият го по 1 чаша преди ядене 3-4 пъти дневно в продължение на 2-3 седмици при подагра, отоци, бронхит, туберкулоза, възпаление на белите дробове. С него се прави гаргара при ангина и други възпалителни заболявания на гърлото.

Външно се използва при екзема, продължително не заздравяващи рани и строфични язви, псориазис, невродермит, сърбеж по кожата, пъпки. От брезовия сок се правят компреси, използват го и за промивки.

При хронична хрема свежият брезов сок се пие всяка сутрин по 1 чаша. При кашлица и простуда се пие подгорят, разреден с мляко и с добавяне на малко брашно или нишесте.

Брезовият сок оказва не само целебно, но и тонизиращо действие, затова даже напълно здрави хора могат да го приемат 1-2 месеца без ограничение, като обикновена напитка. При това за подобряване на вкусовите качества в него накисват листа от мента, маточина, жълт кантарион, липов цвят, плодове шипки, смесва се с плодови и зеленчукови сокове.

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator