Начало
НачалоЗелена аптекаМалкият репей / Centaurium erythraea
Малкият репей / Centaurium erythraea

Малкият репей (Erythrae centaurium) е двугодишно малко зелено растение със ситни розови или червени цветчета. Стеблото е твърдо, кухо, разклонено при върха. На височина достига до 40 см, на дебелина – до около 3 мм. Листата са дребни, яйцевидни, дълги са около 4 см. Цветовете образуват съцветия, венчелистчетата са 5 и са със сърцевидна форма. Цъфти през цялото лято.

Лечебни части на растението. Това е горчива билка, но не е отровна. Трябва да се бере, докато цъфти, необходимо е да се остави на течение.

Лечебно дейстие. Това е горчив тоник. Прилага се под формата на воден екстракт, прах, тинктура. Включва се в състава на горчивите чайове за стомах. Малко билки се прилагат толкова често, ефективно като малкия репей – за повишаване на апетита, против нарушения в храносмилателния тракт, срещу треска, малокръвие и т.н. Корените на растението са много тънки и растат на плитко. Билката трябва да се бере внимателно, тъй като горната половина на стеблото е много крехка. Трябва да отрежете растението с ножици, за да не го унищожите.

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator