Начало
НачалоЗелена аптекаМомина сълза / Convallaria majalis
Момина сълза / Convallaria majalis

Описание: Момината сълза има много красиви, бели, ароматни цветове, обърнати с чашките надолу и разпределени като гроздчета. Всяко цветче е съставено от 6 бели венчелистчета и прилича на звънче. Цъфти през май. Тъмнозелени листа, обикновено 2 – 3, обвиват стъблото. Растението се засажда на сенчести места и върху средно плодородни почви.

Момината сълза се размножава много бързо благодарение на подземното си стъбло. Коренът е дебел, хоризонтален, с разклонения, бял. Всички части на растението са люти и горчиви на вкус. Цветовете са снежнобели, с приятен аромат. Плодът е червена топчица с диаметър 8 мм и 2 – 6 сини семчици.
Използват се всички части на растението. В медицината - за лечение на сърдечни заболявания, за регулиране и укрепване дейността на сърцето, благоприятен е ефектът върху артериите. Момината сълза съдържа отровни глюкозиди и алкалоиди. Действието от растението се изразява в често уриниране, особено при сърдечно болни с нервозно състояние. При лечение на сърдечни неврози се комбинира с тинктура от валериана.

Берат се цветовете и листата: листата с дължина 2 – 3 см, а цветовете – с дължина до 1 см. Билката трябва бързо да се изсуши и да се постави в добре затворени тенекиени кутии, тъй като въздухът и влагата на тези ензими бързо развалят лекарството. След като откъснете момината сълза, измийте добре ръцете си с топла вода и сапун. Да не се бере от деца и бременни жени! Растението се суши върху хартия или на сухо и проветриво място. Необходимо е често да се разбърква.

Момината сълза е отровна! Признаците на отравяне са силно разстройство, повръщане, отпадналост.

Противоотрова: при натравяне с момина сълза сварете дъбова кора и мляко.

Лековити части на растението: В Германия се употребява водата на Хартман срещу парализа /Aquaapcpletica Hartmani – за тази вода се събират цветовете след залез слънце, сушат се и се прави чай/. В Англия водата от момина сълза се нарича “златна вода” /Аquaaurea/ и се използва за лечение на нерви, главоболие и като профилактично средство при заразни болести и епидемии. Цветовете се употребяват при водна болест, сърдечни заболявания, епилепсия, апоплектичен удар. В народната медицина – цветът се използва като тинктура в алкохолен разтвор или водка, като успокоително средство, за отслабване степента на болките и при възпалителни процеси.

 


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator