Начало
НачалоЗелена аптекаДжинджифил / Zingiber officinale
Джинджифил / Zingiber officinale

Джинджифилът (Zingiber officinale) е по-добре познат с качествата си на подправка за различни специалитети. Бил е използван от дълбока древност и в традиционната китайска, елинска и аюрведическа медицина. И все пак едва през последно време практиката на алтернативните терапевти доведе до натрупване на обемна информация за сполучливо приложение на това растение като лечебно средство. Тук ви поднасяме най-интересната част от нея:

При треска: топлият чай от пликче или във вид на запарка от пресен корен има лечебно действие. 

Тонизираща напитка при възстановяване от настинка: две чаени лъжички кора от бяла върба и една джинджифил на прах се запарват в две чаши вода в продължение на 10 минути; прецедете и подправете на вкус с пчелен мед. 

Болкоуспокояващо средство: при гърлобол направете запарка за 10 минути и използвайте за гаргара. При ставни болки можете да пиете по 4 чаши седмично нектар, приготвен от 2 моркова, 1 ябълка, 28 г обелен джинджифил и 1 обелен портокал. Ще се убедите в добрите противовъзпалителни свойства на вълшебния корен. 

За добро храносмилане: чай от джинджифил или дъвчене на парченце от обеления корен след хранене. Същото можете да направите и когато усетите пристъп на стомашно неразположение, причинено от храна. 

Мощен антиоксидант: пресен, сух или под формата на екстракт, коренът помага за възстановяване на засегнатите от свободните радикали клетки на организма. Ако не го използвате редовно в кухнята, прибавяйте го към менюто си като хранителна добавка. 

Стимулатор на кръвообращението: съдържащите се в него гинерол и зингиберен разширяват кръвоносните съдове и така предпазват от мозъчни удари и сърдечни атаки. Има клинично доказан положителен ефект при болестта на Рейно. 

При травми от спортуване: компресите с етерично масло от джинджифил, смесено с друго растително масло за обем, облекчават болките при навехнати стави и разтегнати мускули. Може да прибавите няколко капки от маслото и във ваната. 

При гадене по време на пътуване: няколко капсули преди тръгване помага за преодоляване на страданието. Същото се отнася и за гаденето след ставане от сън.


 

източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator