Начало
НачалоЗелена аптекаНаклонен божур / Paeonia anomala
Наклонен божур / Paeonia anomala

Наклоненият божур, Paeonia anomala, е многогодишно тревисто растение с дебели грудкови корени и няколко стъбла с височина 60-100 см. Цветовете са 8-13 см в диаметър, розово-червени, появяващи се в края на май и юни. Расте в гористите части на Сибир, от Урал до Байкал.

Корените на наклонения божур са ароматни, благодарение на съдържащото се в тях етерично масло. При изучаване химическия състав на корените са установени: етерично масло, съставено от поне 30 компонента (бензалдехид, метилсалицилат, пеонол, карвакрол, бензоена киселина и др.), пеонозид, пеонофлорин, иридоиди, флавоноиди, захари, смоли и др.

За храна се използват листата и корена. Коренът се изсушава и се готви с белтъчни храни. Младите стъбла също може да се готвят.

Медицинско приложение:
Антиспазмотично, противокашлячно, астрингентно, понижаващо температурата, понижава кръвното, подобрява стомашната дейност. Коренът е астрингентен и подобрява стомашната дейност.

Препаратите от растението действат благоприятно при стомашно-чревни болести, язви на стомаха и на дванайсетопръстника и гастрит. Освен това притежават силни бактерицидни свойства, което ги прави ефикасни при дизенетрии. Оказват и седативно действие при неврастении, безсъние, вегетативно-съдови нарушения, без същевременно да влияят съществено на кръвоснабдяването, дихателните и други функции. В първите часове след приема те оказват седативно действие, а след това – стимулиращо и антистресово.

В народната медицина наклоненият божур има широко приложение: при язви, кръвотечения, кашлица, ревматизъм, подагра, високо кръвно, епилепсия, туберкулоза на кожата, гнойни заболявания на ушите, ерозия и рак на матката.

В корена се съдържат микроелементите хром и стронций. Възможно е това да допринася за противотуморното действие на растението. В Китай божурът е съставна част на противотуморните лекове.

Наклоненият божур се използва се и при много хронични заболявания: женски болести, диабет, атеросклероза. Спиртна настойка от листата (3 с.л. листа се заливат с 0.5 л водка, престоява 20-30 дни) се приема по 1 ч.л. 2-3 пъти дневно при епилепсия, неврастения, паралич и др. Понякога коренът се използва и като средство срещу импотентност, нервни разстройства, за тонизиране. В Монголия го вземат като противоотрова.

Китайската билка Чи Шао Яо се приготвя от корените на няколко вида божури, главно Paeonia lactiflora, но понякога и Paeonia anomala. Най-важната лечебна съставка в корена се нарича пеонифлорин и оказва силен антиспазмотичен ефект върху червата на млекопитаещите; също така понижава кръвното, телесната температура при треска и предпазва от стомашни язви на нервна почва.

Чай, приготвен от изсушените и стрити венчелистчета на различни видове божур се използва като лек при кашлица, хемороиди и варикозни вени.

Руската академия на науките съобщава за Антикоагулантни свойства.
Изследване през 1997 г. установи тромболитичен и антитромбоцитен ефект на екстракт от Paeonia anomalaв малки концентрации.

Друго изследване през 2000 г. в Московския университет съобщава, че екстракт от кората на Paeonia anomala има антикоагулантни свойства. Те се дължат на наличието на хепариноподобни фрагменти в екстракта. Препарати от кората на корените на Paeonia anomala запазват антикоагулантните си свойства в кръвоносната система 1.5 часа след интравенозното прилагане, подобно на хепарина от животински произход.

От 1966 г. насам Paeonia anomala е в списъка с редките и изчезващи растения. След изкопаване на корените, са нужни 23-24 г. за възстановяване на растението на открити площи и 25-30 г. в гористи местности. Надземните части може да се събират през 3 г.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator