Начало
НачалоЗелена аптекаОлеандър
Олеандър

Олеандърът (Nerium indicum Mill., Nerium odoratum Lam., Nerium odorum Sol., Nerium verecundum Salisb) вирее в Хималаите – от Непал на запад до Кашмир на височина 1950 м. Расте в диво състояние в много щатове на Индия. В щата Индиана в Америка се отглежда като градинско растение. Това е голям вечнозелен храст с млечен сок. Листата са разположени в кръг – най-често са по 3, понякога – по 2. Формата им е издължена - достига до 20–25 см. Цветята са ароматни - бели, розови или червени. Често са разположени в съцветия. Понякога растението може да достигне размерите на дърво. Корените, кората и семената съдържат кардио – активни глюкозиди. Кората съдържа скополетин и скополин. В алкохолния екстракт на кората от корените се съдържат алфа-амирин, бета – ситостерол. Етеричната фракция показва наличието на камферол, а хлорофорната – одорозид.

Токсичност: Тестове, проведени при плъхове и зайци и тестове за токсичност при плъхове N.indicum не показват макроскопични или микроскопични промени в различните органи.

Показания: Глюкозидите, които се съдържат в растението имат паралитично действие върху сърцето (като дигиталин) и стимулиращо действие върху гръбначния мозък (като стрихнина).

Опасни части от растението: Олеандърът е токсичен. До натравяне се стига като се консумират листата - в прясно състояние или изсушени. Растението не е вкусно, но може да бъде погълнато от гладни животни. Съобщава се, че изсушените или увехналите листа са по-приятни на вкус от пресните, но пак са токсични. В доклад се съобщава, че около 30–40 листа могат да предизвикат смърт при конете. При други случаи се наблюдават смущения в стомашно – чревния тракт: повръщане, диария (може да е придружена от кръв) и болки в стомаха. Може да се забави или да се ускори сърдечната дейност. Не е изключено да се стигне до треперене и колапс, последвани от кома и смърт след няколко часа.

Първа помощ: Ако забележите, че животните ядат олеандър, свържете се с ветеринар незабавно. Токсинът действа бързо и е опасен дори и в малки дози. Могат да бъдат предприети спешни мерки, за да се спре вредното му действие. Въпреки тях обаче, животното може да умре. Колкото по-скоро започне лечението, толкова по-добра е прогнозата за благоприятен изход.
Никога не поставяйте растението на места, където животните могат да имат достъп до него!


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com  

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator