Начало
НачалоЗаболяванияЕндокринни заболяванияМенопауза
Менопауза

Какво означава терминът “менопауза”. Произлиза от две гръцки думи, които означават “месец” и “край”, или “край на менструацията”. Медицинската дефиниция за менопаузата е липсата на менструация в продължение на 1 година.

Менопаузата е важна и лична част от живота на всяка жена. Промените, които настъпват по време на менопауза оказват влияние не само засягайки тялото и организма й, но повлияват и на нейния личен и социален живот и контакти, работоспособността и усещанията й за женственост и самочувствие.

Това е неизбежен естествен процес, при който яйчниците спират да произвеждат хормона наречен естроген. Обикновено менопаузата настъпва на възраст около 45-50 години, но е възможно да настъпи и по рано.

Менопауза е възможна да настъпи и внезапно, когато яйчниците са хирургично отстранени по повод гинекологични проблеми или са спрели да функционират по-рано поради различни органични и функционални причини.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator