Начало
НачалоСексуално здравеСъздадоха изкуствена матка
Създадоха изкуствена матка 03 август 2007

  

   Японски учени са създали "матка", в която да се отглеждат изкуствено оплодени яйцеклетки през първите им дни. Изкуствената матка осигурява възможността младите ембриони да растат почти толкова бързо, колкото в нормални условия, съобщава Ройтерс.

   Досега оплодените инвитро ембриони се държаха в "микрокапчици" хранителна среда, която представлява смес от минерално масло и култивираща течност, която ги предпазва от изсъхване.


   Тази изкуствена среда обаче не може да се сравнява с действителните условия, които осигурява женската матка. Затова изкуствено оплодените яйцеклетки (ембриони) растат много по-бавно в сравнение с тези, заченати по естествен път. А това от своя страна е недостатък, тъх като по-големите и бързо растящи ембриони по принцип имат по-голям шанс за оцеляване след имплантирането им в майката.

   В естествена среда необходимият размер за вграждане в маточната стена достигат 90 процента от ембрионите за 72 часа.

   Изкуствената матка по същество е "чип" с ширина 2 мм и височина 0,5 мм. В нея по-добре се симулират необходимите условия подобно на човешката матка, категорични са учените от университета в Токио.

   Току що оплодените ембриони, с помощта на инвитро метода, се залагат в чиповете, които са върху мембрана от култивирани клетки от матка.

   Щом достигнат определена фаза от развитието си, те се поставят в истинска матка на майката, тъй като вече достатъчно добре могат да се закрепят за клетките на маточната стена.

   Ефективността на чиповете е изпробвана от учените върху миши ембриони. Ресултатите показал, че 80 процента от тях били готови за имплантиране след 72 часа, за сравнение, само 20 процента от тези, отглеждани в микрокапчици, се развили достатъчно за същото време.



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator