Начало
НачалоЗаболяванияЗначението на дневната светлина и светолечението
Значението на дневната светлина и светолечението

 Човешкото същество е пригодено към цикличната смяна на ден с нощ и това е важно за поддържането на нормална и здрава физиология. Излагането на слънчева светлина е ключ към хармонизиране на цикличните процеси в тялото с външния свят (затова спим, когато е тъмно).

Съвременното индустриализирано общество, започва да се меси грубо в тази система. Липсата на дневна светлина - в тъмни апартаменти, на работното място или при работа на смени и т.н. – създава състояние на лишаване от дневна светлина, което ни прави по-податливи на депресии, към проблеми със съня, изтощение, отслабване на концентрацията и др. В допълнение на това, природата, спомага за задълбочаване на проблема по отношение хората, мигриращи на север, където зимните нощи са дълги и мрачни.

Значението на светлината – отвъд видимото – се е приемало във всички култури като светлото начало. Помислете за боговете на Слънцето, Коледние светлини.... научните изследвания, обаче, са съвсем от скоро. Те са продиктувани от откритията, че излагането на светлина директно повлиява нивата на хормоните и може да пренастрои биологичния ни часовник или напред или назад.

И така, един интелигентен пациент – химичен инженер на име Хърб Керн – свързал своето ежегодно разтройство в поведението си с намаленото излагане на светлина през зимата. Той отишъл директно в американския Национален институт по психично здраве и казал, „ Изследвайте ме!” Всъщност той е съавтор на първата публикация за светлинната терапия за Сезоно - зависимо Разтройство (СЗР), което е причина за създаване на мащабни клинични проучвания на много места по света.

СЗР – или Сезоно - зависимото Разтройство представлява пълно изчерпване и изтощаване водещо до поведенческо разтройство, което обаче, може да се предвиди за половин година, през същото това време на годината.
Ако започнете да се чувствате вяло при залез, имате проблем със събуждането и ставането от леглото, изпитвате нужда от тежка или богата на захари храна, това е признак за възникването на подтиснатост вследствие настъпващата зима. Разтройството в настроението ни всъщност се проявява доста по-късно, след няколко седмици като хронично лошо поведение, неспособност да си вършите работата, липса на усещане за удоволствие от обичайните навици и т.н. – и то е най-ясно изразено януари и февруари. И обикновено, всичко отново се нормализира през ранния май.

Милионите хора, страдащи от пълно изтощение и клинично СЗР са само върха на пирамидата. Някъде в основата й са хората, които са лениви, не си вършат работата и като цяло се чувстват нещастни. При тези хора, може да се каже, че зимното изтощение е по-явно отколкото променливото настроение. Нестихващата нужда от въглехидрати също е често срещан признак.

Времетраенето е едно и също като обикновено започва средата-края на зимата и отминава в началото на май. От съществено значение е, че хората, може да изпаднат в такова униние през някои години, а през други да се окажат в състоянието на Сезоно - зависимото Разтройство. А това може да се дължи на различия в сезоните промени на времето, но също така и на стрес вследствие на ежедневния начин на живот. В случай, че имате неприятности с работодателят или семейството, по-вероятно е да развиете сериозно разтройство във вашето поведение през цялата година.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator