Начало
НачалоЛабораторни резултатиХематологични изследванияСкорост на утаяване на кръвта
Скорост на утаяване на кръвта

Скорост на утаяване на кръвта

Скоростта на утаяване на кръвта се измерва с т. нар. еритроцитен стълб (ESR) или „реакция на Бирнаки”. Това е неспецифично определя на възпалителен процес, широко използвано като контролен медицински тест.

За осъществяване на теста, некоагулираща кръв се поставя във вертикална тръбичка, спрямо чиято височина се определя нивото на червените кръвни клетки в mm/h.

При наличие на възпалителен процес, повишеното количество на фибриногена в кръвта предизвиква слепване на червените кръвни клетки. Образуват се струпвания от клетките, които по-бързо се утаяват. Тези струпвания се получават и при наличие на лимфопролиферативни смущения, където един или няколко имуноглобулини се секретират в големи количества.

ESR се увеличава при всечки случаи предизвикващи възпаление. ESR намаляава при анемия, когато клетките са болни, полицитимия и цялостен блок на сърцето. Стандартният ESR при жение е малко по-висок.

Въпреки честото му назначаване, това изследване не дава достъчно информация. Използва се най-много при поставяне на диагноза на заболявануия като миелома, темпорален атрит и полимиалгия реуматика, при които той може да превиши 100 mm/hour.

Широко се прилага като диференциялна диагноза при болестта на Кавазаки и може да се повиши при хронични инфекциозни състояния като туберкулоза и инфекциозен еднокардит. Той е и част от серията от излседвания прилагани при тежки вътершни възпаления у деца.

Изследването при деца показва какъв е ефектът от лечението при съответни възпалителни заболявания като темпорален атрит, полимиалгия реуматика и ревматоиден артрит. Прилага се и при болестта на Хочкинс.

Диагностициране на човек у който няма някакви симптоми е трудно и методът е слабо информативен. При възникване на съмнения за дадено заболяване, стойността на ESR се възприема като степен на заболеваемост.

Нормалната стойност на ESR се измерва вв mm/hr или милиметри за час.
Стойността се покачва при наличие на анемия и при чернокожи хора.
Стандартната определена ESR стойност е:

ESR (с точност до 95 процента)                 Възраст (години)
                                                                  20      55      90

                 Мъже                                         12      14      19

                 Жени                                         18      21      23

• За новородени: 0 to 2 mm/hr.

• До пубертета: 3 to 13 mm/hr.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator