Начало
НачалоSPA и БалнеологияБалнеологияБалнеологичен център Кюстендил
Балнеологичен център Кюстендил

Балнеологичен център Кюстендил

Разпложение:

Град Кюстендил се намира на 90 км югозападно от София, на 70 км северозападно от Благоевград и на 22-27 км от границата с Македония, където се събират българо - македонската, българо - сръбската и сръбско - македонската граница. Разположен е в котловина в подножието на планина Осогово, на 526 метра надморска височина. Кюстендил е свързан с другите точки в страната чрез автобусен и железопътен транспорт всеки ден. Има редовни автобусни линии до столицата София (на всеки 60-80 минути, като пътуването е около 2 часа)и съседните градове.

История:

Кюстендил е един от най - древните български градове. Древната Пауталия, град с двехилядна непрекъсната традиция, съществувал и оцелявал през вековете с имената Пауталия, Велбъжд, Константинова баня, а днес познат още като градът на художниците и Овощната градина на България.
През по-голямата част от своето съществуване - бляскав и великолепен, винаги голям административен център и сега Кюстендил впечатлява със силното присъствие на непрекъсната културна традиция, илюстрирана с голям брой паметници на културата от всички исторически епохи – части от крепостни стени, антични улици и мозайки, средновековни и възрожденски християнски храмове, джамии, обществени бани.

Плодородната земя и топлите извори привличат траките и още през 5 – 4 век преди новата ера те основат селище. През 1 век римляните го превръщат в добре защитена крепост с името Пауталия. В средновековието селището носи името Велбъжд и е присъединено към пределите на България от цар Калоян (1197 - 1207). От 1379 до 1395 г. градът се управлява от феодалния владетел Константин Драгаш. Той му дава името Кюстендил – „земя на Константин”. След османското нашествие градът е асимилиран от завоевателите. По време на Турското робство в околностите активно действат хайдушки чети. След Освобождението, през 1878 г., Кюстендил става център на тютюнопроизводството и балнеолечението.

Климат:

Климатът е преходно-континентален, мек със средиземноморско влияние и надморска височина - 525 м. Средногодишна температура на въздуха + 10,7º С. Кюстендилската котловина е изключително плодородна, поради което Кюстендил е наречен „Овощната градина на България”. Наблизо е и лечебната торфена мина до село Байкал.

Минерална вода:

Минералната вода е с постоянно химично съдържание и температура, чиста, безцветна, с приятен вкус: хидротермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, сулфидна, флуорна.

Индикации за лечение:

Топлите лековити минерални извори и лечебният торф от находището в с. Байкал са природното богатство на района, което позволява - балнео и калолечение (вани, басейни, подводна гимнастика, подводен масаж, лечебни душове, иригации), кинезитерапия, специализирани методики, парафинолечение, пълна гама апаратна физиотерапия, лечебен масаж. Лечебният профил на Балнеологичен център Кюстендил обхваща:

      1. дегенеративни и възпалителни заболявания на костно-ставния апарат;

      2. артрози, артрити, периартрити, синувити, спондилоартрозни, болест на Бехтерев, травми и следфрактурни състояния;

      3. заболявания на периферната нервна система - радикулити, радикулоневрити и неврити с различно естество и етиология, дископатии, дискови хернии и др.

      4. отравяния с тежки метали, както и хронично носителство на такива;

      5. възпалителни гинекологични заболявания, стерилитет вследствие на възпалителен процес;

      6. състояния след термични травми /изгаряния/ или направени по друг повод кожни пластики;

      7. възпалителни алергични заболявания на горните дихателни пътища - през пролетта, лятото и ранната есен;

      8. някои кожни заболявания: екземи, псориазис, себорея и др.

      9. нарушен глюкозен толеранс.

Противопоказания:

      • тежка степен на артериална хипертония;

      • изразена сърдечна недостатъчност;

      • съдови заболявания - варици, флебити и др.

Туризъм:

Кюстендил разполага с добре уредена курортна база, много хотели, заведенията за хранене и нощните клубове. Градът е свързан с пътищата от републиканската шосейна и железопътна мрежа.

Сред забележителностите особен интерес представлява Художествената галерия “Владимир Димитров - Майстора”, градският исторически музей от 1897 г., къщата на Ильо войвода, Енфиеджиевата къща. Архитектурна забележителност от антично време е Асклепионът на Пауталия, построен през 2 – 3 век. Това е римска водолечебница и храм на бога на медицината Асклепий. Разкрити са големи помещения с отоплителна система, водопроводни канали, архитектурни фрагменти и др. Намира се в основите на сегашната Чифте баня и джамията “Ахмед бей”. Други забележителности на града са: църквите - “Св. Георги” (XII-XIII век), “Св. Богородица” (1816 г.) и “Св. Димитър” (1866 г.), Пирковата кула (XVI-XVII век), стената на хана Девехани (1606 г.), Лекарската къща, Прокопиевата къща, Старото училище от 1849 г.

В най-ниските склонове на планина Осогово се намира парк Хисарлъка, който предлага условия за отдих и туризъм сред прекрасна природа, крепостни останки, хотели заведения и беседки. Самият град е вход към красивата и запленяваща Осоговска планина. По склоновете на планина Осогово е местността Три буки, където има ски писта, дълга 1000 м и оборудвана с лифт.

На 13 км югоизточно от Кюстендил се намира уникално архитектурно постижение за времето си в село Невестино - „Невестин мост” построен през 15 век. На 39 км северно от Кюстендил се намира река Струма, създала живописния Земенски пролом. Реката е образувала причудливи скални образувания, меандри и водопади, най – високият от които е Полско скакавишкият водопад, висок 50 м.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator