Начало
НачалоСексуално здравеКак да говорим с децата си за секс
Как да говорим с децата си за секс 24 юли 2007

Родителите са първите и най-важните учители на детето. От тях то получава първите си познания за обкръжаващия го свят. Децата задават разнообразни въпроси, повечето от които сериозно затрудняват родителите. Един от най-коварните детски въпроси, провокиращи смут и колебание у възрастния е : “От къде идват децата?”

Когато се опитвате да отговорите на въпрос на детето си, не изпадайте в подробности, ако детето не ви пита за конкретните неща. В случай че прояви интерес, разкажете му така, че да ви разбере. По подобен начин вие бихте му обяснили механизма на някоя детска играчка, например. Имайте предвид, че това ще провокира не по-малък интерес, от въпросите за човешкототяло.

Увлечени в обясненията, не бъркайте езика на възрастните с детския и се стремете да не уплашите детето с разкази за разярения сперматозоид, който с всички сили се стреми да прободе невинната яйцеклетка.

Веднага трябва да се възползвате от момента, когато детето ви попита как се осъществява появата на бял свят. Много важно родителите навреме да обяснят, че в живота съществуват неща, които не са срамни, но са интимни защото засягат отношенията само между двама възрастни, които са си близки. Ако не дадете тази необходима информация на детето, то би намерило други начини само да открие отговора, под формата на игра с другите си деца или от филмите и телевизията.

Предлагаме ви няколко примерни въпроса и отговора:

На въпроса откъде идват децата, бихте могли да отговорите примерно: ” От корема на мама. Там на бебета им е топло и хубаво.”

На въпроса: “А как се появят децата?”, можете да отговорите горе-долу така: “ Отдолу на корема на мама има специално място, от което с помощта на чичо доктор, бебета се появяват на бял свят”.

Друг важен въпрос е “Как бебето попада в корема на мама?” обикновено задаван от по-големите дечица. Примерен отговор би могъл да бъде: ”В корема на мама се появява семенце, от което пораства бебе. Когато мама и татко си легнат, те се прегръщат и семенцето от татко преминава в мама.” А на възраст 10 – 11 години може да обясните подобно механизма на оплождане.

Най-важното е всеки път, когато детето задава своите съкровени въпроси да му отговаряте спокойно и уверено. Дори и да запазите мълчание и да наложите табу на темата за секса, по метода на пробите и грешките, благодарение на атласите по анатомия, сведенията получени от приятели и филми, децата ще добият някаква представа за секса. За да ги предпазите от всякакъв род недостоверна и объркваща информация, по-добре им помогнете сами.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator