Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализХормони в панкреаса
Хормони в панкреаса

Панкреасът е издължен орган, разположен в близост до началото на тънките черва. В панкреасът или задстоманата жлеза се съдържат два ясно разграничими типа тъкани.

Като цяло анатомията и структурата на панкреасната екзокринна тъкан и канали са свързани с храносмилателния тракт. По-голямата част от панкреаса представлява тъкан с външна секреция (екзокринна тъкан), която произвежда ензими необходими за правилното смилане на храната в тънките черва. Тази екзокринна тъкан е свързана с система от каналчета чрез които произвеждат алкален секрет, който съдържа храносмилателните ензими.

Ендокринната част на панкреаса представляват клетките, които синтезират и секретират хормоните. Всред екзокринната тъкан са пръснати няколко стотици хиляди струпвания от ендокринни клетки, които произвеждат хормона инсулин и глюкагон, заедно с още няколко други хормона. Ендокринната част на панкреаса представена от струпвания от клетки, които се наричат Лангерхансови острови. Всеки човек има поне един милион такива острови като по-светла област от клетки всред тъмната ексокринна материа.

В Лангерхансови острови. се помещават три основни типа клетки, всеки от които синтезира различен ендокринен хормон.

Алфа клетки (A cells) – секретират хормона глюкагон.

Бета клетки (B cells), най-разпространени – секретират инсулин.

Делта клетки (D cells) секретират хормона соматостатин, който се синтезира също така и от определен брой други ендокринни клетки в тялото ни.

Различните типове клетки в Лангерхансови острови не са разпределени последователно. Бета клетките заемат централната част и са заобиколени от „пръстен” от Алфа и Делта клетки. В тези клетки се синтезират и някои други не толкова важни хормони.

Клетките на Лангерхансови острови са добре кръвоснабдени и дейността им да секретират инсулин и глюкагон се контролира от нервни сигнали на симпатиковия и парасимпатиковия дял.

Инсулинът и глюкагонът са жизненонеобходими за поддържане хомеостазата на глюкоза. Те също така непрекъснато регулират концентрацията на глюкоза в кръвта.

По своята структура инсулинът е доста малък протеин с молекулна маса 6000 Da. Съставен е от две свързани помежду си вериги, които имат изключително консерчативна структура. Това позволява на практика инсулинозависимите болни да се лекуват с инсулин получен от други бозайници.

От медицинска гледна точка, инсулинът в частност е изключително важен – недостигът на инсулин или дефицит на инсулиновия отговор води до заболяването диабет първи тип (diabetes mellitus).

Други хормони в панкреаса

- Соматостатин

- Панкреасни полипептиди

Соматостатинът е задържащ хормон. Функцията му е да потиска секрецията на соматотропния хормон от предния дял на хипофизата. По структура е невроптид. Функциално той е антагонист на соматолиберина - освобождаващият хормон на соматотропина. Характеризира се като подтискащ хормон.

Чрез своята активност Соматостатинът:

• Спира освобождаването на растежния хормон (GH), поради което действа като антагонист на освобождаващия растежния хормон (GHRH);

• Спира освобождаването на тироидстимулиращия хормон (TSH);

• Подтиска освобождаването на стомашночревните хормони:

       o Гастрин;

       o Холецистокинин (CCK);

       o Секретин;

       o Мотилин;

       o Активен пептид в лумена на тънките черва (VIP);

       o Стомашен инхибиращ пептид (GIP);

       o Чревен глюкагон (GIP).


• Намалява степента на изпразване на стомаха и свиването на гладката мускулатура, както и на притока на кръв в червата.

• Блокира освобождаването на хормоните на панкреаса:

       o Спира отделянето на инсулин;

       o Спира отделянето на глюкагон


• Блокира екзокринната секреция на панкреаса.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator