Начало
НачалоЗдравни новиниСелен в големи дози причинява диабет
Селен в големи дози причинява диабет 13 юли 2007

  Антираковите свойства на селена не са установени, но вместо това учените се сдобили с добре потвърдени данни за ред други заболявания.

 При оценяване на ефективността на селена като средство за профилактика на онкологичните заболявания, британски учени установили, че при приемането на допълнителни количества от микроелемента селен се увеличава риска от заболяване от диабет.

 В изследването, проведено в Медицинския колеж в Уоруик, участвали 1250 здрави мъже и жени на възраст над 63 години. Половината от тях всеки ден приемали капсули със селен, а другата половина - капсули с неактивно вещество (плацебо).

 Наблюдението продължило в рамките на 8 години. След този период на провежданото изследване, бил диагностициран втори тип диабет при 58 участници, приемали селен, и при 39 души, приемали плацебо. Това показва, че рискът да заболее човек от диабет нараства с 1,5 пъти при приемане на добавки от селен.

 Получените резултати и изводите, свързани с тях, се оказали доста неочаквани за изследователите, тъй като наскоро се потвърдили данните за положителното влияние на селена върху метаболизма на глюкозата.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator