Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализГонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH)
Гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH)

Гонадотропин-освобождаващ хормон

Гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH) е известен още като LH-освобождаващ хормон.

GnRH основно регулира секрецията на LH и FSH.

По своята структура, GnRH е малка молекула от десет аминокиселини, която се образува и отделя от невроните в хипоталамуса. Той има способността да се свързва с рецептори в гонадотрофните клетки, в чиито гранули се образуват LH и FSH.

По такъв начин GnRH стимулира секретирането на LH, който от своя страна стимулира секрецията в половите жлези на половите стероиди тестостерон, естроген и прогестерон.

По класическия начин на негативна регтулация чрез обратна връзка, половите хормони спират секретирането на GnRH и дори оказват негативен ефект директно на гонадотрофите. Този тип затворена кръгова регулация води до секретиране на LH на импулси и в много по-слаба степен - на FSH. Броя импулсите за GnRH и LH е непостоянен и се променя от няколко пъти дневно до един или два за час. Честотата на тези импулси при жените е ясно изразена и тясно свързана с месечния цикъл.

Функцията на GnRH се регулира положително или отрицателно от различни видове хормони като например инхибин и активин. Тези допълнителни полови хормони избирателно спират или активират FSH отделянето на от хипофизата.

Понижената секреция на LH или FSH може да се прояви като спиране половите функции или хипогонадизъм. Това състояние се проявява при мъжете с невъзможност за образуване на нормален брой сперматозоиди в спермата. При жените в това състоянието, най-често се наблюдава спиране на репродуктивния цикъл.

Повишаване количесвото на гонадотропин кръвта повлиява на негативната обратна връзка на половите хормони. Премахването на половите жлези при който и да е от двата пола, води до постоянно увеличаване количеството на LH и FSH. Такова завишено количество на LH и FSH при човек се получава при спиране работата на половите жлези или при тумор на хипофизата.

Нормалното ниво на секреция на гонадотропин е абсолютно задължително за размножаването и се припокрива основно с секрецията на LH. Това широко се прилага като стратегия за контрацепция.

Орално приемащите се таблетки съдържат прогестин (прогестерон – подобно вещество), комбиниран обикновено с естроген. И тъй като прогестеронът и естрогенът подтискат секрецията на LH, оралните контрацептиви са ефикасни, понеже предотвратяват силната вълна от секретиран LH, което предизвиква овулация.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator