Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализГонаготропини (LH и FSH)
Гонаготропини (LH и FSH)

Гонаготропини

Гонаготропните хормони (гонаготропини) стимулират половите жлези при двата пола – тестисите при мъжа и съответно яйчниците при жената. Те не са от жизнена необходимост за индивида, но имат съществено значение за правилното осъществяване на репродуктивните му функции.

Гонаготропните хормони са два вида лутеинизиращ (LH) и фоликулостимулиращ (FSH). Тези два хормона се секретират от предния дял на хипофизната жлеза. Подобно на тироид-стимулиращите хормони, LH и FSH са огромни гликопротеини, съставени от два вида белтъчни вериги, където бета-веригата определя спецификата на свързване на молекулата на съответния хормон с неговия рецептор.

Гонаготропните хормони функционират само в тестисите и яйчниците като регулират различни аспекти от активността на тези жлези.

Лутеинизиращ хормон

Лутеинизиращ хормон или LH стимулита секрецията на полови стероиди в половите жлези. LH се свързва с рецептори в специализирани клетки в тестисите и яйчниците. Това стимулира синтеза и секрецията на тестостерон в половите жлези и при двата пола. В женския организъм тестостеронът се преобразува съответно в естроген.

В организма на жената непосредствено преди овулация се образува огромно количество LH, което стимулира настъпването на овулацията на узрелите фоликули. Придружителните клетки около зрелия фоликул започват да се делят, при което се образува жълтото тяло (corpus lutea) и от него се отделят стероидни хормони като прогестерон и естрадиол. Прогестеронът е необходим за поддържане на бременността. В повечето бозайници, както и при човека, LH е необходим за непрекъснатото развитие и функция на жълтото тяло. От тук произлиза и наименованието му лутеинизиращ хормон.

Фоликулостимулиращ хормон

Фоликулостимулиращ хормон или FSH, както се разбира и от името му, способства за узряване на фоликулите в яйчниците.

Допълнителното внасяне на FSH в организма на човека и други животни предизвиква хиперовулация или развитие на повече от нормалния брой зрели фоликули.

FSH има важно значение за образуването на спермата. Този хормон регулира функцията на сертолиевите клетки, които от своя страна имат отношение към редица процеси свързани с образуване, диференциране и узряване на сперматозоидите.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator