Начало
НачалоЗдравни новиниХора и институции по света и у нас изразяват съжаление за поставените присъди от страна на Либия и работят по вариянта за освобождаване на българските медици.
Хора и институции по света и у нас изразяват съжаление за поставените присъди от страна на Либия и работят по вариянта за освобождаване на българските медици. 12 юли 2007

Хора и институции по света и у нас изразяват съжаление за поставените присъди от страна на Либия и работят по вариянта за освобождаване на българските медици.

Върховният съд на Либия потвърди още веднъж смъртните присъди на несправедливо осъдените български медици

Медиците ни са признати за виновни според върховният съд на Либия в умишленото причиняване на епидемия от СПИН в детската болница в град Бенгази. Медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинския лекар с българско гражданство Ашраф ал-Хаджудж остават зад решетките. С това решение приключва съдебната фаза на казуса.

От Брюксел изразиха своето съжаление за съдбата на българските медици. Франция изрази съжаление по повод решението на Либийския върховният съдза смъртните присъди на шестимата български медици. Париж и призова Триполи да прояви милосърдие и да ги освободи възможно най-скоро несправедливо пребиваващите в затвора наши сънародници.

С това решение на Либийския съд българските медици получават присъди и по така наречените "по-леки" обвинения. Всеки от тях е осъден на три години затвор за нарушаване на моралните норми в страната, както и на глоба от 10 хиляди динара за валутни престъпления. Кристияна Вълчева е осъдена на допълнителни четири години затвор за производство и употреба на алкохол.

Сякаш никой обаче не се наема да с изпълняване на смъртните присъди, коментираха журналистите ангажирани със случая от БТВ.

Постановеният акт на Либийския върховен съд в крайна сметка не е неочакван и е категорично свидетелство, че правосъдието в Либия бе мантия за постигане на други цели чрез правилата на съдебната система. Това е заявил координаторът на българската защита Траян Марковски за БГНЕС. „Либийското правосъдие е записало тъжна и срамна страница в своята сметка”, заяви Марковски. Никой обаче няма да им върне свободата и похабените години живот, коментира той.

Часове преди съдът да обяви решението си, фондация "Кадафи" заяви, че е постигнато споразумение за компенсации на семействата на заразените с ХИВ либийски деца. Според което, това ще разреши делото на шестимата осъдени на смърт български медици.

Франс прес разпространи новината за фондациата вчера и цитира изказване на директора на фондацията Салах Абделсалем, който бе посредник между либийското правителство, семействата и ЕС. "Ние постигнахме компромис, приемлив за семействата. Детайли ще бъдат оповестени по-късно. Това споразумение удовлетворява всички страни и слага край на кризата".


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator