Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализЕстрадиол
Естрадиол

Естрадиолът (17 бета-естрадиол или оестрадиол) е полов хормон.

Приема се за женски полов хормон, но присъства и в тялото на мъжа. Представител е на групата на естрогените в човешкия организъм. Естрогените са човешки хормони, които се образуват в по-големи количества при жените, отколкото при мъжете.

Естрадиолът, както и другите стероиди, се получава от холестерол. един от двата пътя, по които се синтезира естрадиолът е, чрез преобразуване на тестостерона.
В репродуктивния период повечето естрадиол при жените се образува в грануларните клетки в яйчниците. Малки количества естрадиол се образуват в надбъбречния кортекс, а при мъжете в тестисите. Естрадиолът се образува не само в жлезите и при двата пола, но и в мастни клетки, където става преобразуване на тестостерона в естрадиол дори и след менопаузата. Естрадиол се образува и в мозъка и стените на артериите.

Естрадиолът има съществено значение не само за репродуктивните и полови функции, но оказва влияние и на други органи, включително на структурата на костите.

В плазмата естрадиола е предимно свързан с глобулин, асоцииращ се с полови хормони, както и с албумин. Само фракция от него е в свободно и активно състояние. В неактивно състояние естрадиола е под формата на слабо активни естрогени като естрол и естриол. Естриолът е основен метаболит в урината. Нивото на естрадиол се поддържа в организма чрез циркулирането му през чревния тракт до черния дроб от свободно в свързано състояние.

Определяне количеството на серумния естрадиол основно влияе върху активността на яйчниците. Това улеснява откриването на следи от естроген при жени с аменореа или с нарушена менструация и измерване степента на хипоесторгенност и менопауза.

Естрадиолът при жената има отношение към растежа на тъканите на репродуктивните органи и поддържа яйцеклетките в яйчника.
По време на менструалния цикъл, естрадиолът образуван от разтящия фоликул, стимулира отделяне на лавинообразно количесво лутеинизиращ хормон, предизвикващ овулация. В лутеиновата фаза на цикъла, нивото на естрадиолът и прогестеронът се движат в близки граници. Естрадиолът играе роля по време на бременността.

Естрогените са тези, които определят развитието на вторичние полови белези при жената и по-специално естрадиолът. Естрадиолът стимулира развитието на гърди, отговаря за промените във формата на тялото,което влияе на костите, ставите, мастните натрупвания. Мастните натрупвания и депа по тялото се регулират от естрадиола.

При мъжете естрогените понижават количеството на тестостерон, намаляват мускулната маса, стимулират получаването на гинекомастия, задълбочават проявата на женските характеристики и намаляват предразположението към рак на простата.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator