Начало
НачалоСексуално здравеСиндромът Търнър
Синдромът Търнър 15 март 2007

Синдромът Търнър е медицински проблем, който засяга едно на всеки 2500 момичета. Въпреки, че науката все още не е установила причините за него, знае се, че той е резултат от промени в хромозомите. Повечето момичета са родени с две Х-хромозоми, но момичета със синдрома на Търнър са родени с една Х-хромозома или липсва част от втората. Ефектът от това състояние варира широко и зависи от това колко от телесните клетки са засегнати от него.
Момичета с нелекуван синдром на Търнър са обикновено ниски на ръст и не превишават 1, 50 см. Добрата новина е, че ако синдромът бъде диагностициран на време (по време на съзряване на момичето), ефектът от него може да бъде минимизиран чрез приема на хормони.
Освен забавяне и ранно спиране на растежа, синдромът Търнър пречи на яйчниците да се развият, което пък се отразява върху сексуалното здраве на момичетата с хромозомни промени. Яйчниците са отговорни за производството на хормоните, които контролират нарастването на гърдите и менструалния цикъл, поради което такива момичета не преминават през нормален период на пубертет. Почти всички жени със синдорма Търнър са стерилни.
Освен сексуалното здраве, синдромът може да влоши състоянието на бъбреците, да бъде причина за високо артериално налягане, затлъстяване, диабет и др.
Жените с хромозомни промени не са еднакви. Едни могат да имат много физически разлики и симптоми, докато други да изпитват единични здравословни проблеми. С ранна и точна лекарска помощ такива жени могат да водят нормален, здравословен и продуктивен начин на живот.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator