Начало
НачалоЗдравни новиниКомарите носят зараза с вирусът от Западен Нил
Комарите носят зараза с вирусът от Западен Нил 06 юли 2007

Вирусът от Западен Нил (вирусът West Nile) е арбовирус [съкращение на arthropod-borne (роден от членестоноги) вирус], който причинява енцефалит (възпаление на главния мозък). Арбовирусите, включително и вирусът от Западен Нил, се предават от кръвосмучещи насекоми, като например комарите. Най-голяма част от инфекциите с вирус от Западен Нил са идентифицирани при диви птици, но вирусът може да зарази и хора, коне, кучета, котки, прилепи, домашни зайци, домашни птици, и др. Близък е до енцефалитния вирус St. Louis virus, открит в Щатите.


Вирусът може да инфектира човек, птици, комари, коне и някои други видове бозайници.

В края на юни тази година са открити случаи на инфектирани комари с вирусът West Nile в Кънектикът, Съединените Щати. Случаите с заразени комари в този район на света имат давност вече 9 поредни години.

Миналата година са регистрирани 25 града в този Щат със заразени комари или инфектирани хора.

Вирусът може да инфектира човек, птици, комари, коне и някои други видове бозайници.

В областите, където комарите са носители на вируса, по-малко от 1% от комарите са фактически инфектирани. Даже, ако комарите са инфектирани, по-малко от 1% от ухапаните и инфектирани от тях хора се разболяват сериозно. Рискът от заболяване след едно единствено ухапване е изключително малък.
Здравните власти в Щата разчитат главно на възрастните жители да предприемат предпазни мерки за предотвратяване ухапвания на хора от комарите.

Симптомите у човек при наличие на зараза са висока температура, главоболие, болки по тялото, гадене или обриви.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator