Начало
НачалоЗдравни новиниПървата дама на Грузия по проблемите на СПИН у нас
Първата дама на Грузия по проблемите на СПИН у нас 05 юли 2007

На четиридневно посещение у нас до вчера бе първата дама на Грузия Сандра Саакашвили. Целта на посещението бе г-жа Саакашвили да се запознае с опита на страната ни в борбата с ХИВ/СПИН и туберкулоза, както и да се обсъдят проблемите на репродуктивното здраве.

Г-жа Саакашвили бе в България в качеството си на председател на Националния координационен комитет на Грузия за проекти, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, председател на Националния съвет по репродуктивно здраве, както и посланик на проекта за глобално сътрудничество „Да спрем туберкулозата” в Източна Европа.

Съпругата на Грузинския президент се срещна с министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, който представи работещите в тази област водещи лечебни и здравни структури в България. Г-жа Саакашвили посети Националният център по заразни и паразитни болести, Втора АГ болница за активно лечение „Шейново”, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Света София”, Националната специализирана болница за активно лечение по онкология.

Министър Гайдарски запозна първата дама на Грузия с опита на България в изпълнението на програми за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Страната ни попада в границите на региона с най-динамично развиващите се епидемии. За щастие разпространението на ХИВ/СПИН е слабо до момента – по официални данни регистрираните ХИВ-серопозитивни лица у нас са 731.

В България работи вече Национална програма за профилактика и контрол на СПИН и полово-предавани болести 2001-2007 г., а също и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, която започна през 2005 г и ще завърши през 2008 г. В рамките на периодът страната ни получава безвъзмездна помощ от Глобалния фонд в размер на 15,7 млн. доларна.

С влизането ни като пълноправиен член на ЕС, през март 2007 г. България се присъедини към Бременската декларация „Партньорство и отговорност – заедно срещу ХИВ/СПИН”. Последва покана от германския министър на здравеопазването г-жа Ула Шмид към България като пилотна държава в инициативата на германското председателство на ЕС за реализиране на стабилност по отношение достъпа до антиретровирусни медикаменти.

Министерството на здравеопазването представи на Саакашвили провежданата в нашата страна политика за намаляване разпространението на туберкулозата. В допълнение бяхапредставени ключовите моменти в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2007-2011 г., приета от Министерски съвет миналата седмица. осъществяването на програмата се спонсорира от държавния бюджет и от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария на стойност общо 84 млн лв.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator