Начало
НачалоЗдравословно храненеБременни, внимателно с храната!
Бременни, внимателно с храната!

Кой би предположил, че бременността води до толкова много лишения?! Накъдето и да се обърнете, само слушате за това какво не трябва да ядете. Ето някои евентуалните зарази, които дебнат от храната и напътствия как да ги избегнете.

Салмонела
Основно се свързва с яйцата и пилешкото месо. Никога не яжте тези продукти сурови или недобре сварени. Симптомите са: главоболие, болки в стомаха, гадене, разстройство, треска и температура. Обикновено се появяват 12–48 часа след инфекцията и продължават 2–3 дни.

Листерия моноцитогенис
Храните, които най-често са заразени с листерия, са непастьоризирани млечни продукти, недобре сварено месо, сготвена размразявана преди това храна, меките сирена. Обикновено при пастьоризирането бактерията се унищожава, но при заразените храни, които се поставят в хладилника, тя продължава да се размножава. Може да се предаде и чрез директен контакт със заразени животни. Основен симптом на листерията е треската и хората често смятат, че имат обикновена настинка.

Токсоплазмоза
Обикновено тази болест се свързва с котешките изпражнения, но не винаги заразата се предава при директен контакт. Всяка храна, която расте в градината и която котките използват за биологичните си нужди, може да бъде заразена. Затова трябва да измивате много добре храната. Може да се заразите и със сурово или недобре сварено месо.
Възможно е повечето жени, които отглеждат котки, вече да са били заразени и няма опасност за тях по време на бременността. Симптомите са подобни на тези при настинката, така че често протичат незабелязани. Най-добре ще бъде да си направите изследване и да проверите дали имате имунитет към токсоплазмозата и дали вече сте били заразени. В случай че имате изграден имунитет, няма опасност за детето ви.

Спазвайте следните съвети, за да избегнете евентуалните зарази:
• Яжте предимно плодове, зеленчуци и салати;
• Никога не консумирайте сурови яйца или месо;
• Всички продукти трябва да бъдат пастьоризирани (в това число и сок от ябълки), което означава да избягвате консумацията на меки сирена, сирене с плесен, козе и овче мляко.
• Не яжте черен дроб и продукти, приготвени от черен дроб като пастет;
• Не яжте замразени храни и миди;
• Недейте да замразявате нищо отново, което веднъж вече е било размразено;


С любезното съдействие на вестник Лечител.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator