Начало
НачалоЛабораторни резултатиЛипиден профил.
Липиден профил.

Липиден профил.


Липиден профил представлява група изследвания, които често се правят едновременно за определяне на риска за поява на коронарни сърдечни заболявания.Тези изследвания служат за определяне точната диагноза при инфаркт или удър, вследствие запушване на кръвоносните съдове. Липидният профил включва изследване нивото на:

- Тотален холестерол;
- HDL;
- LDL;
- Триглицериди.Холестерол


Холестеролът представлява стерол (комбинация между стероид и алкохол). Той е липид, който се намира в клетъчните мембрани във всички тъкани в тялото на човек и се транспортира чрез кръвната плазма в организма.

Холестеролът участва в редица важни биохимични процеси в тялото. Той е неразтворим в кръвта, но се пренася чрез циркулационната система свързан с един от многото липопротеини със сферична форма, чиято външна повърхност има водно-разтворими свойства.

По-голямата част от холестерола се синтезира в организма на човек, а малка част от него организмът получава с храната.

Лош или LDL - холестерол се нарича холестероът с ниска плътност на липопротеин, който оказва вредно влияние. Добрият или HDL – холестерол е с висока плътност на липопротеина и затова се счита, че има положително въздействие.

Липидният профил се прилага на здрав човек. Пълният липиден профил се прави обикновено след 12 часова гладна диета. Разрешава се само вода в рамките на 12-14 часовото гладуване преди излседване на липидния профил. Забранява се и употребата на алкохол 24 часа преди хода на изследването. Ако изследванията се прилагат без гладуване на пациента, рискът се определя само по нивото на HDL – холестерол и тоталния холестерол.

При наличие на някакво заболяване, необходимо е да минат 6 седмици след боледуването преди да се изследва липидния профил. При тежко боледуване нивата на холестерола временно се понижават, след инфаркт или при стрес от претърпяна операция или инцидент.Добър холестерол (HDL)


Нормално нивото
на HDL трябва да е 60 mg/dL (1.55 mmol/L) или повече и тогава рискът от поява на сърдечни заболявания е по-малък от средния. По-добре е HDL – холестеролът да е висок, отколкото нисък. Обикновено се дава като измерена стойност. Ако нивото на HDL < 40 mg/dL (1.04 mmol/L) се повишава рискът за поява на сърдечни заболявания. Когато нивото на HDL > 40 mg/dL (1.04 mmol/L) се счита, че има средно висок риск от поява на сърдечни заболявания.

В някои лаборатории се практикува определяне съотношението на тоталния холестерол спрямо HDL. В този случай желателно е съотношението им да е по-ниско от 5 (5:1). За нормално съотношение на тотален към HDL - холестерол се приема 3.5 (3.5:1).

Интерпретацията на нивата на HDL се прави от лекар в контекста на останалите излседвания от липидния профил, а не самостоятелно.Лош холестерол (LDL)


От всички видове холестерол в кръвта като най-важен е LDL за установяване риска от сърдечни заболявания. Неговото ниво е основният показател, въз основа на който се назначава съответното лечение.

При повишаване нивото на LDL се отчита риск от предразположение към сърдечна заболеваемост. В този случай се прилага лечение чрез диета или медикаменти до понижаване високите стойности на LDL до оптималните.

Ниво (mg/dl)    Ниво(mmol/l) Интерпретация
< 100 < 2.6Оптимални нива на LDL-холестерола - намален, но не нулев риск за сърдечни заболявания
100 до 1292.6 до 3.3Близко до оптималното ниво
130 до 1593.3 до 4.1Гранично ниво
160 до 1894.1 до 4.9LDL-холестеролът е висок
> 190> 4.9Много високо LDL ниво, съответстващо на най-висок риск от сърдечносъдово заболяванеРискови фактори са:

• Тютюнопушенето;

• Възрастта (за мъже над 45 години и за жени над 55 години);

• Нисък HDL - холестерол (< 40 mg/dL (1.04 mmol/L));

• Хипертония (Кръвно налягане 140/90 или по-високо или при вземане на медикаменти за високо кръвно);

• Фамилна предразположеност към сърдечни заболявания.


Това е необходимо, тъй като стойността на LDL обикновено се определя от стойностите при другите видове изследванив в липидния профил, включително на триглицеридите. Съществува и директен начин за определяне нивото на LDL, при което не налага гладуване на пациента.Триглицериди


Изследване на нивото на триглицериди се прави заедно с определянето на нивата на холестерол, поради това че рискът от сърдечни заболявания зависи основно от холестеролните стойности. За назначаване на правилното лечение, обаче,за да се понижи вероятността от поява на сърдечно заболяване, от значение са стойностите на триглицеридите.

Нормалното ниво на триглицериди трябва да е по-ниско от 50 mg/dL (1.70 mmol/L). Нормално е да се наблюдават високи нива триглицериди, без нивото на холестерол да е по-високо от нормата. В повечето случаи холестеролът е висок и е необходимо назначаване на лечение, с което да се намали до нормалните му стойности. Когато триглицеридите са високи (над 1000 mg/dL (11.30 mmol/L)), съществува риск за развиване на панкреатит.

Нивото на триглицеридите се променя значително при поемане на храна, като може да се покачи от 5 до 10 пъти, в сравнение с нивото им при гладуване.www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator