Начало
НачалоЗдравни новиниПасивното тютюнопушене уврежда детското сърце
Пасивното тютюнопушене уврежда детското сърце 03 юли 2007

Изследователи от Финландия, които наблюдавали какъв ефект оказва тютюнопушенето върху деца между 8 и 11 години, установили че дори и минимални количества от тютюневия дим могат да увредят артериите при децата.


Тяхното откритие се подкрепя все повече от нарастващото количество доказателства за пораженията, които получава човек изложен на тютюневия дим.
Финландското изследване показва, че когато децата са изложени на тютюнев дим , това може да увреди нормалната работа на детските артерии и дори съвсем минимални количества тютюнев дим вкъщи или на обществено място може да навредят на сърдечносъдовата система на здрави иначе ученици.

Вместо да разчитат на родителите да дават информация по отношение пристрастеността им към пушенето, финландската група изследвала кръвта на децата за вещество, наречено котинин, което се образува в тялото на човек вследствие разпадане на никотина от тютюневия дим.

Изследвания на артериите на ръката с високо честотен ултразвук били направени при децата на 11 години за характеризиране работата на стените на артериите.
Според концентрацията на измерения в тях котинин, децата били разделени в три групи: 229 деца нямали котинин в кръвта си, у 134 деца била установена ниска концентрация на котини и в кръвта на 39 деца концентрацията на котинина била висока.

Каталина Каийо от изследователският център за профилактика и лечение по сърдечносъдова медицина при университета в Тюрку, Финландия, ръководител на изследването, споделила че ултразвукът установил значително занижена ендотелна функция.

Ако пасивното тютюнопушене допринася за такива увреждания на сърдечносъдовата система при деца едва на 11 години, експертите считат, че пораженията върху възрастните, които се трудят по 40 часа на седмица в задимена обстановка, ще са значително по-големи. Поради това изследователите призовават за защита на гражданите от пасивното пушене като им бъдат осигурени условия на труд в среда без тютюнев дим.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator