Начало
НачалоСексуално здравеВ подкрепа на хормоналната терапия
В подкрепа на хормоналната терапия 02 юли 2007

Според последни публикации в английско научно издание за медицина, след дългогодишни изследвания показващи, че естрогенът може да навреди на здравето у възрастни жени, развитие на лечението свързано с менопаузата почти няма.

Според масирано изследване, направено през 2002 година, когато всички лекари и пациенти вярваха безусловно в положителния ефект от хормоналната терапия се оказа, че естрогенът и прогестинът след менопаузата не предпазват жените от сърдечни болести, а дори увеличават риска за поява на последните – инфаркт, удар или рак на гърдата. След доста години на активно предписване на хормонално лечение след меноауза, лекарите започнаха отново да назначават подобно лечение само на жени с тежки симптоматика – прилив на горещи вълни и нощно изпотяване.

  Според Доктор Мансън от Харвард естрогенът не оказва влияние на жените в менопауза по отношение на заболявания на сърцето. Това е добра новина за жените, които се намират в такъв период и се колебаят дали да започнат подобна терапия. Това не означава, че трябва да се прилага естрогенна терапия при всички, тъй като това крие други рискове.

Например хормонална терапия може да доведе до запушване на кръвоносни съдове, сърдечен удар или в по-дълъг период от време – рак на гърдата.

 Според данните от скрининга, се предполага че ефектът от хормоните, приемани на таблетки може да се дължи на прозорец във възрастта при появата на менопауза, когато лечението има положителен ефект. Жените преди 60 годишна възраст имат по-еластични съдове и реагират по-добре на естроген за предотвратяване образуването на плаки по кръвоносните съдове.

Много отговори още липсват. Затова интересът към изследването е насочен към жени в менопауза на възраст между 50-59 години, тъй като негативните ефекти при тях липсват.

  Ако хормоналното лечение започне докато още тялото на жената пред менопауза се образува естроген, то според някои доктори, хормонът ще продължи да упражнява положително влияние върху сърцето. Тоест, от значение е начинът, по който естрогенът се набавя в тялото, спрямо досегашната терапия. Общопрактикуваното лечение е предписване на комбинацията естроген и прогестин, като прогестинът се оказва ненужен за жени с премахната матка.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator