Начало
НачалоЗдравни новиниИнконтиненцията : успехите на клетъчната терапия !
Инконтиненцията : успехите на клетъчната терапия ! 01 юли 2007

90% от жените страдащи от инконтиненция на урина и третирани с инжекции, съдържащи мускулни клекти са излекувани.


  Ако работата на австрийските медици, публикувана преди броени дни в британското медицинско списание The Lancet бъде потвърдена , тя ще доведе до нова стратегия за справяне с инконтиненцията на урина- проблем, който засяга огромен брой жени. Повече от 30% от жените са засегнати, но само 5% страдат хронично, по-често след периода на менопауза.

  На този етап съществуват редица лечения, най-вече хирургични, особено в по-сериозните случаи, но клетъчната терапия, която бе експериментирана в Австрия дава възможност за по-лесно и атравматично справяне с проблема. ”Разултатите, получени от екипа са изключително окуражаващи, твърди проф. Marc Zerbib ( отделение по урология, болница Cochin, Paris).

  Инконтиненцията на урина представлява голям проблем за жените и често остава тема табу, дори и за лекаря им. Тази патология се предизвиква по различни комплексни механизми, като основно представлява дефицит на сила за контракция на уретралните сфинктери. През последните 3 години многото експериментални изследвания, направени върху животни показаха, че силата и ефикасността на реставрацията на сфинктерите на уретрата с помощта на вкарване на мускулни и съединителни клетки (фибробласти) дава много добри резултати. Това провокира интересa от изпробване на тази технология и при хората.

  След получаване на разрешение от комитета по етика на медицинския университет в Innsbruck, медиците са подложили на опита 63 жени, страдащи от инконтиненция и настанени по тази причина в урологична клиника. 42 от тях се съгласили да бъдат подложени на клетъчния опит, 21 поискали само да им се направи инжекция с колаген, предложена от някои като потенциална терапия.

  Ефикасност и продължителност

  Първо на 42-те доброволки от групата с клетъчната терапия, е направена малкa манимулация на мускулите, извършена на ниво пред-мишница, чрез която е взета култура за производството на пречистени миобласти и фибробласти. После тези препарати са били инжектирани по уретрален път в около 15 зони на сфинктера. Всички жени били подложени на упражнения за перинеално „превъзпитание”.

  Резултатите, получени накуп и от изследванията и от самите симптоми на жените били изключително позитивни. След около година при 38 от тях се доказало пълно оздравяване от клетъчната терапия (това са 90 %). Нямали вече симптоми на инконтиненция и не се нуждаели повече от лечение. Три декларирали само подобрение, а единствено една жена - леко влошаване на симптомите.
За 21 жени, третирани с колаген, само две били излекувани в следствие на тази терапия. Освен това, дебелината на уретралния мускул се повишила с 59 %, а контрактилитетът му с цели 296 % благодарение на клетъчната терапия, срещу респективно 9 % и 15 % след инжекциите с колаген. След тези резулати, колагенът вече не представлява интерес като вид лечение при тази патология.

  И друг екип от изследователи е направил опити за лечение на инконтиненцията, с помощта на тази нова методика.

В статията в Lancet, Giacomo Novara и Walter Artibani (университетът в Падуа) твърдят, че и техните резултати са впечатляващи, като ниво на ефикасност и толеранс: „Ако интересът от тази процедура се потвърди, тя ще стане една от най-важните иновации в урологията от началото на 1980год., когато бе въведена екстракорпоралната литотрипсия за лечение на камъни в бъбреците”, коментират специалистите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator