Начало
НачалоЗдравословно храненеДоматите не предпазват от рак на простатата
Доматите не предпазват от рак на простатата

Няма наличие на повече ликопен при тези, които не страдат от рак на простатата !
Много епидемиологични проучвания проведени през последните години показаха, че консумацията на домати или на продукти, съдържащи ликопен, като кетчупа, упражняват благоприятен ефект като намаляват риска от рак на простатата. Публикувайки ново проучване в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, американски учени опровергават този ефект.


  Известно е, че антиоксидантите играят важна превантивна роля срещу рака и кардиоваскуларните заболявания. Ликопенът, който придава цвета на доматите спада към тази категория субстанции. Член на голямото семейство на каротиноидите, той е способен да неутрализира свободните кислородни радикали- високореактивни субстанции, които разрушават мембраните, белтъците, ДНК на клетките, водят до акцелерация на остаряването и провокират лошото им функциониране.


  Ulrike Peters и нейните сътрудници от Fred Hutchinson Cancer Research Center de Seattle за проследили в продължение на 8 години 28 243 мъже, на възраст между 55 и 74 години. Нито един от тях не е страдал от рак на простстатата в началото на проучването. Изследователите са анализирали кръвни проби на всеки един от участниците и най-вече нивото на ликопен и бета-каротин. Това ниво отразява храненето не само с плодове и зеленчуци, но също така и с хранителни съставки, които ги съдържат. Учените са изследвали и начините на живот, храненето и здравословното състояние на доброволците.
На края на 8-те години, 692 мъже били развили простстен рак. Учените сравнили техния профил, с този на 844-та, които не са се разболяли.


  Резултат: никаква разлика в нивото на ликопен в кръвта не е намерена в пробите да двете групи. „ Нашите резултати отхвърлиха хипотезата, че консумацията на ликопен предпазва от рак на простатата”, коментират изследователите. „За съжаление ликопенът не може да ни предпази от това заболяване, а в противен случай щяхме да имаме много лесен и евтин начин да намалим риска от рак”.


  Но това не е всичко! Ulrike Peters и екипът и са установили, че съществува позитивна връзка между риска от някои видове рак на простатата, наречени-„агресивни” и консумацията на по-големи количества бета-каротин- друг антиоксидант, намиращ се в много плодове и зеленчуци. „Бета-каротинът е добре познат за повишаване на рискът от рак на белия дроб и сърдечносъдовите заболявания при пушачите”. Тази нова връзка с ракът на простатата може да е просто „случайност”, обясняват учените. Тепърва ще се изяснява влиянието му чрез по-задълбочени изследвания.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator