Начало
НачалоЗдравни новиниЗамърсяването оказва влияние на теглото при раждане
Замърсяването оказва влияние на теглото при раждане 29 юни 2007

Финните частици са способни да повлияят  растежа на фетуса! Бременните жени са засегнати от замърсяването. Преди 3 години LJS оповести в статия, че се подозира силна зависимост между вродените малформации и нивото на замърсяване в региона, в който живее майката.

Германо-френски екип показа, че жените, които дишат въздух, наситен с финни частици по време на бременността си имат по-висок риск от ражнане на бебе с по-ниско тегло.
  За да обосноват резултатите, учени и изследователи от националния здравен институт (Inserm) и от националния център за изследвания на околната среда и здравето в Neuherberg (Германия) са използвали данните от кохорта LISA.

  Доброволките, които са взели участие в проучването са били проследявани 12 години, с цел да се опознае по-добре влиянието на условията на средата на живот и тяхното поведение върху развитието на имунната им система и алергиите (Living conditions and behaviours ont the development of the Immune System and Allergy).

 1016 жени и техните деца родени в Munich между 1998 и 1999 год, били включени в това проучване. В зависимост от местоположението където живее, всяка от жените (които не са имали усложнения по време на бременността), била поставена от изследователите в скала, отразяваща степента на замързяване, на което е подложена по време на 9-те месеца бременност.

  Учените са се интересували в частност от финните частици във въздуха, външния диаметър на прахта, равен на 2,5 микромртра « PM2,5 », т.нар. респирационни частици, защото са способни да проникнат в дихателния апарат много по- дълбоко от по-големите частици.


  PM2,5 произлизат основно от изгарянето на горивните смеси на двигателите с вътрешно горене, енергетичното производство, индустриялните инсталации, домашните печки, различни агрикултурни съоръжения. Те съдържат стотици различни химични субстанции. Хората страдат от астма, сърдечносъдови, дихателни заболявания, а възрастните и децата са особено чувствителни на ефектите им.


  За да направят изчисленията си, учените са взели под внимание пътните артерии до домовете на участничките, разстоянията с другите домове наоколо и промените в нивото на атмосферно замърсяване по време на всяка от бременностите. Успоредно с това, жените отговаряли на въпроси, свързани с навиците си и по този начин учените успяли да проследят влиянието и на другите фактори върху теглото на бебетата- тютюнопушенето, теглото и височината на майката по време на бременността, нивото на образование, проследяване на разстежа и пола на бебето.

 
 Резултатите: колкото повече една жена е изложена на влиянието на финните частици по време на бременността си, толкова е по-голям рискът да роди дете, с по-ниско тегло от 3кг.


  Как да си обясним тази връзка? Все още няма точно биологично обяснение на този феномен. Твърде вероятно е част от тези химични субстанции, транспортирани от финните частици да преминават в белодробните алвеоли и да бъдат пренесени чрез кръвта до плацентата и всички органи на фетуса, от където да упражняват своя неблагоприятен ефект върху нарастването на плода.

Полско проучване показва, че химичните субстанции от семейството на ароматните полициклични хидрокарбонати (HAP) , намиращи се в PM2,5 могат да засегнат фетуса и да повлияят на растежа му.
Резултатите вече са приети и се проучват в САЩ. Този германо-френски труд е първият, който дава обяснение на връзката между замърсяването и теглото на бебетата при ражданията в Източна Европа.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator