Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализСоматотропен хормон ( СТХ ).
Соматотропен хормон ( СТХ ).

Соматотропен хормон ( СТХ ).

    Соматотропният хормон (СТХ) се синтезира от соматотрофни клетки в предния дял на хипофизата.

    СТХ повлиява всички видове обменни процеси в организма, увеличава белтъчния синтез, необходим е и стимулира растежа на костите на дължина.

    Увеличаване синтез на СТХ при възрастни (след пубертета) предизвиква заболяването акромегалия. Акромегалията се характеризира с непропорционално уголемяване на ръцете и стъпалата, както и със загрубяване на чертите на лицето. Последното се наблюдава у хора, при които растежът на костите е приключил.

     Наред с костния растеж се усилва и растежът на меки тъкани и повечето вътрешни органи, което води до органомегалия и отклонения във функцията им.
Увеличаването на синтеза на СТХ преди пубертета (преди завършване на физиологичния растеж) предизвиква гигантизъм. При такива хора, ръстът им надвишава горната граница, която за мъжете е над 200см, а за жените - над 185см. При деца и юноши ръстът надхвърля с 40% средната норма или е с две стандартни отклонения над средния ръст за възрастта. Хипофизният гигантизъм е тежко прогресиращо заболяване, което води до сериозна инвалидизация.
Гигантизмът и акромегалията се разглеждат като възрастови изменения на един и същ процес. Най-честа причина за повишеното отделяне на СТХ е тумор на хипофизата.

    Понижената секреция на СТХ при деца води до развитие на хипофизен нанизъм (хипофизни джуджета). Клиниката се определя от ниския ръст несвойствен за съответната възраст, бавното нарастване и с изоставане във възрастта на костите. Като цяло засегнатите индивиди изглеждат на по-малка от реалната им възраст. Дефицитът на СТХ може да се дължи единствено на понижено му количество в организма или причина да е съчетаването му с недостатъчност на други хормони секретирани от хипофизата (в този случай клиниката е много по-разнообразна).
Понижената секреция на СТХ при възрастни не се проявява с характерна клинична симптоматика.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator