Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализПролактин.
Пролактин.

Пролактин.

    Пролактинът е хормон, който се отделя от клетките на предния дял на хипофизата.

    Под влияние на пролактина при жената се развива и нараства млечната жлеза, настъпва лактация (образуване на мляко). За проявата на тези процеси, е необходимо участието и на други хормони: естрогени, прогестерон, някои надбъбречни хормони, инсулин.

    Физиологичната роля на пролактина у мъжа не е ясна.

    Стойностите на пролактин в нормални граници за жени (до 10 ден от началото на менструалния цикъл ) 59.3 - 619.0 mIU/L , а за мъже - 44.5 - 375.2 mIU/ L . Влияние върху определяне стойностите на този хормон оказват фактори като хормонална терапия или контрацепция.

    Секрецията на пролактина у човека е променлива : през деня тя е ниска и нараства по време на съня. Менструалният цикъл оказва слабо влияние върху нивото на пролактина. При бременни жени нивото му нараства, а през лактационния период ясно варира в зависимост от ритъма на кърмене. Много физиологични стимули могат да повлияятза повишаване количеството на пролактина в кръвта: дразненето чрез сукане в периода на кърмене, масажирането на млечната жлеза извън процеса на лактация, полово сношение, стрес, тежка физическа работа и други.

    Най-важните индикации за определяне на пролактина при жените са инфертилитет, аменорея (липса на менструален цикъл), нарушения на менструалния цикъл и галакторея (отделяне на секрет с вид на мляко от гърдите). При мъже такива са нарушения в либидото, хипогонадизъм с гинекомастия (увеличение на млечните жлези) и галакторея.

    Хиперпролактинемия (увеличени нива на пролактина в кръвта) се откриват с по-голяма честота при жени отколкото при мъже. В голяма част от случаите причината за хиперпролактинемията е тумор на хипофизата (пролактином), секретиращ пролактин.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator