Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализТиреотропен хормон (ТТХ, TSH).
Тиреотропен хормон (ТТХ, TSH).

Тиреотропен хормон (ТТХ, TSH).

    Тиреотропният хормон (ТТХ или TSH) е гликопротеин, секретира се от клетки на предния дял на хипофизата.

    Биологичното действие на ТТХ е насочено към щитовидната жлеза, където той осъществява морфологичен, функционален и метаболитен ефект.

    Морфологичният ефект на ТТХ се изразява в увеличаване масата на щитовидната жлезата, дебита на кръвообращението и други.

    Функционалният ефект на ТТХ върху щитовидната жлеза се проявява във всички фази на синтез на щитовидните хормони (стимулира повишаване количествата на щитовидните хормони).

    Метаболитният ефект на ТТХ на нивото на тироидната клетка се проявява с усилване на кислородната консумация, повишаване използваемостта на глюкозата и т.н.

    Секрецията на ТТХ се регулира от 2 фактора: освобождаващ хормон на тиреотропния хормон (TRH) и тироидните (щитовидните) хормони (Т3,Т4). TRH се освобождава от хипоталамуса и стимулира секрецията на ТТХ от хипофизата. Незначителните промени в количествата на тироидните хормони в границите на нормата оказват влияние върху секрецията на ТТХ чрез механизма на обратната връзка (повишението в количествата на Т3,Т4 води до потискане секрецията на ТТХ и обратно понижението в концентрацията на Т3,Т4 стимулира секрецията на ТТХ).

    В нормално състояние у възрастен човек количеството му се измерва в границите 0.35 - 5.50 mIU/l. Серумната концентрация на ТТХ се слабо зависи от външни въздействия като хранене, стрес, ето защо времето за вземането му, както и условията, при които се взема, не дават отражение върху резултата.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator