Начало
НачалоЛабораторни резултатиХормонален анализТиреоидни хормони (Т3, Т4).
Тиреоидни хормони (Т3, Т4).

Тиреоидни хормони (Т3, Т4).

- Трийодтиронин Т3 ( в норма 3.54 - 6.47 pmol/l);

- Тироксин Т4 (11.50 - 23.50 pmol/l).

    При нормална функция у възрастни щитовидната жлеза секретира ежедневно по  около 90 µg Т4 и около 8-10 µg Т3. |Учените са на мнение, че само трийодтиронинът (Т3) е активният хормон. Той се образува в резултат на секрецията на щитовидната жлеза или чрез периферно дейодиране на тироксина (Т4).

    Тироидните хормони циркулират в кръвта в две форми: свързана и свободна. Свободните фракции на Т3 и Т4 са минимална част (под 0,4%) от общата концентрация. В свързаните фракции, Т3 и Т4 са свързани с белтъци – носители. По този начин се възпрепятства елиминирането на двата хормона чрез бъбреците и черния дроб и се осигурява необходимото депо, което е в обратимо равновесие със свободните фракции, за да осигури необходимите количества активни (свободни) хормони за метаболитните нужди при определени условия.

    Определя се концентрацията на свободните хормони - свободен Т3 (FT3) и свободен Т4 (FT4), като по точна характеристика на тироидните хормони. Влияние върху точността на определянето на тироидните хормони оказват медикаменти, вкл. антибиотици.

    Функцията на щитовидната жлеза има сложна регулация. В хипоталамуса се отделя тиреотропен освобождаващ хормон (TRH) който влияе на синтеза и освобождаването на тиреотропен хормон (TSH) или ТТХ от предния дял на хипофизата; ТТХ стимулира чревната резорбция на йод, синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и отделянето на Т3 и Т4; количествата на щитовидните хормони по пътя на отрицателната обратна връзка регулират количеството на ТТХ (при високи концентрации на щитовидните хормони, следва потискане секрецията на ТТХ и обратно при ниска концентрация на щитовидните хормони следва стимулиране секрецията на ТТХ).

    Отклоненията в количествата на щитовидните хормони могат да бъдат в посока увеличаване или намаляване. За пълната функционална характеристика на щитовидната жлеза е необходимо изследването на: FT3, FT4 и TSH.


wwww.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator