Начало
НачалоЗдравни новиниДали микробите побеждават медицината?
Дали микробите побеждават медицината? 27 юни 2007

Смъртността от досега лечими инфекции ще се задълбочава все повече, освен ако не се финансират научни програми за преодоляване нарастващия проблем с резистентността на антибиотици – предупреди Кралското дружество в доклад публикуван преди няколко дни.

В докладът на Европейската академия на науките, на което е член и Кралското дружество, се подчертава все повече нарастващата заплаха от антибиотична резистентност на патогени като причинителите на видовете шарки, Клостридиум дифициле, бактериум коли и инфекциозни заболявания като туберкулоза, пневмония и менингит.

Учените от различни части на Европа се обръщат към ЕС и страните членки в него да осигурят сериозна подкрепа за намиране прости и евтини начини за откриване на специфични инфекции, колкото е възможно по-рано и да подпомогнат фармацевтичните компании, занимаващи се с разработване на нови методи за лечение.

Броят на смъртните случаи след постъпване в болница на инфекциозно заболели всяка година в Европа наброява 175,000 души,  като много от тях се дължат на резистентност към антибиотиците.

Професор Фолкър тер Мойлен от Германия, споделя притесненията си, че създаването и тестването на нов препарат не е толкова привлекателно за компаниите, тъй като те предпочитат да работят върху лекарства, които ще имат дълготраен ефект срещу хронични заболявания.

Резистентността не е само проблем на болници и пациенти, но и на всеки от нас.

Твърде вероятно е това да повлияе негативно на търговията и да остави много хора без работа. Съществува реална опасност патогени да се разпространят в веригите за хранителни стоки, чрез животински продукти.

В проследяване развитието на проблема с резистентността към антибиотици в Европа, обобщените данни и заключения биха дали ценна информация за разрешаването му. Европейската комисия има за задача координиране наблюденията над резистентността и събиране на информация от всички страни члени за очертаване границите на разпространение на инфекции.

Знаейки къде проблемите са най-често срещани, би било от изключително значение за оценяване възможното влияние върху икономиката, за осъществяване на промени в здравната практика и стимулиране и насочване на спонсорите към съответно необходими научни изследвания, добавя професор Мойлен.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator