Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияС – пептид
С – пептид

С – пептид

    С-пептидът се нарича свързващ пептид и е полипептиден фрагмент, който се откъсва от молекулата на проинсулина. По този начин се образува инсулина. Синтезира се в В-клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса от прекурсорите препроинсулин и проинсулин.

    Инсулинът и С-пептидът преминават в кръвния ток едновременно и в равни количества. Затова определянето на С-пептида дава възможност да се характеризира на функцията на В-клетките на панкреаса.
Нормалните стойности на С-пептида на гладно са 0,34 – 1,803 nmol/l ( 343 – 1803 pmol/l; 1,0 – 5,4 mkg/l ).

    Определянето на С-пептид в серума се ползва с някои предимства пред това на серумния инсулин. Не се наблюдава взаимодействие на инсулинови антитела с С-пептида, както и приет екзогенен инсулин няма влияние върху отчитане нивата на серумния инсулин.

    С-пептидът отразява по-точно функцията В-клетките на панкреаса, тъй като има по-дълго биологично време на полуживот и това позволява неговото определяне по минималните количества откриващи се от него в черния дроб.

    При І тип диабет (инсулинозависими пациенти), както първоначалните стойности на С-пептида така и тези след стимулация (ОГТТ или глюкагонов тест) са понижени.

    При ІІ тип диабет (неинсулинозависими пациенти) стойностите на С-пептида не се различават от тези на здрави индивиди. Изключение правият случаите с вторично изчерпване на функционалния капацитет на ендокринния отдел на панкреаса, когато е намалена секрецията на инсулин, респ. тази на С-пептида.

    В случаите, когато измерването на серумния инсулин не може да ни ориентира при диагностициране на пациент, определяне стойностите на С-пептида е особено ценено. Това се налага:

- при определяне на собствената инсулинова секреция на болни, които премат инсулинови инжекции;

- когато се налага изключване на ятрогенно инжектиране на инсулин при болни с неадекватно високи инсулинемии (изключване на евентуално симулация);

- за откриване на инсулиноми у диабетици на инсулиново лечение;

- в процеса на някои функционални тестове за изследване ендокринния отдел на панкреаса.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator