Начало
НачалоЗдравни новиниУчени са анализирали бърза бактериална колонизация в хранопровода на 14 новородени.
Учени са анализирали бърза бактериална колонизация в хранопровода на 14 новородени. 26 юни 2007

  Когато едно бебе се появи на бял свят, неговият хранопровод доказано не съдържа нито една бактерия. Той е напълно стерилен. Но много бързо бива колонизиран от една чужда чревна бактериална флора, чиито брой бързо надвишава стотици милярди!

 Учените от медицинския център на университета в Станфорд и тези от Howard Hughes Medical Center в САЩ са се поинтересували от начина по който тези микроорганизми се заселват в тази среда по врема на първата година от живота. Те публикуваха преди броени дни проучването си в списание PLoS (Public Library of Science Biology).

  Тяхното изследване показва, благодарение на използването на микроскопични генетични „бълхи”, позволяващи им да откриват много бързо този или онзи тип микробно пространство, че всяко бебе има свой бактериален профил, който е негов личен и уникален. И той има различни етапи на развитие през тази първа година. Съществуват много силни вариации в създаването на здрава чревна флора при едно пеленаче, твърдят учените. Но на края на тези дванадесет първи месеца, много хаотично, тази бактериална колонизаця се приближава по профил до тази при един възрастен. Защото жизнено необходимите микроорганизми много бързо се подреждат и развиват в това пространство.

    Неразличими от имунната система

  Невероятното свойство да трансформира храната в жизненоважни хранителни бещества, нашият хранопровод „управлява” стотици милиярди „добри” бактерии, които взимат участие в процеса на храносмилане. Но също така и в регулирането на абсорбцията на мазнините, в протекцията на организма, в стимулацията на образуването на нови кръвни клетки и може би в много други все още непознати функции.

  „ Не знам на какво би приличало едно човешко същество, ако хранопроводът му не бе заселен с тези милярди бактерии”, се забавлява генетичката Chana Palmer, автор на тзи публикация, също така ученичка в департамента по биохимия на проф. Patrick Brown в Станфорд. „ Не само, че те ни помагат да усвояваме основните хранителни елементи, но са необходими и на имунната ни система, като ни предпазват срещу болествотворните бактерии”

  Авторите са анализирали чревната екосистема на 14 новородени бебета, в добро здравословно състояние, родени на термин и хранени с кърма, базирайки се ключовите моменти в еволюцията им - въвеждането на твърда храна в менюто им, приема на антибиотици и др. Средно 16 мостри са възтановени от раждането им до една годишна възраст и били сравнени с тези на майката и бащата и анализирани с помощта на „микробълхи” от ДНК.

  Точно след раждането, червата на на новороденото са колонизирани от твърде различни по произход бактерии, придошли от вагиналната мукоза на майката, по време на раждането, от гърдата, по време на кърмене и от всеки човешки контакт с всички околни, които са се грижили за него, и са го прегръщали. 

 Хубаво е, че бебетата „хербаризират” толкова бързо колониите с бактерии за чревната си флора. Но това не важи за бебетата, родени чрез Цезарово сечение, тъй като те нямат контакт с майчината мукоза. През първата седмица от живота си, тяхната флора е по-малко богата от тази на нормално родените бебета.

  Тези колонии претърпяват много важни промени, променят се цели видове за месеци. „Ние нямаме обяснение на това защо една бактериална фамилия се трансформира в друга”, споделя Chana Palmer.


  В крайна сметка, това проучване донесе изненада що се отнася за рода Bifidus, познат по благоприятните си ефекти. Някои проучвания показаха, че червата на бебетата, хранени с кърма съдържат голям брой от тях. Факт, който бе абсолютно потвърден от Palmer и Brown. Необходими са много месеци преди това семейство да престане да се появява. Но като финал, няма и 12 месеца и малкият човек вече разполага с чревна екосистема близка до тази на възрастния.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator